Ασφαλέστερο το ηλεκτρονικό τσιγάρο έναντι του παραδοσιακού

.

Το ερώτημα που άρχισε να απασχολεί τους καπνιστές –και όχι μόνο– από τη στιγμή που το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπήκε δυνατά στο εμπόριο είναι φυσικά αν πρόκειται για ένα πιο υγιεινό προϊόν σε σχέση με το παραδοσιακό τσιγάρο που γνωρίζουμε όλοι ή αν πρόκειται απλά για ένα hi-tech προϊόν που ενδέχεται να εθίσει τις νεότερες γενιές στην κακή συνήθεια της πρόσληψης νικοτίνης.
Η αλήθεια είναι πως η έρευνα σχετικά με αυτό υστερεί σε σχέση με τη δημοφιλία του τα τελευταία χρόνια, καθώς αποτελεί πια μια καλπάζουσα βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να ξεπεράσει τα καπνικά προϊόντα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως η χρήση του μεταξύ των εφήβων και των νέων 20-30 ετών διπλασιάστηκε μεταξύ του 2011 και του 2012. 
Για όσους ίσως δεν γνωρίζουν τι είναι το
ηλεκτρονικό τσιγάρο, θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένας σωλήνας στις διαστάσεις του κλασικού τσιγάρου, ίσως λίγο μεγαλύτερος, η μία άκρη του οποίου φωτίζεται όταν ο χρήστης του εισπνέει, ενώ όταν εκπνέει βγαίνει κάτι σαν καπνός. Δεν είναι όμως παρά ατμός, «σαν αυτόν που βλέπουμε στις ροκ συναυλίες», όπως τον περιγράφει πολύ γλαφυρά ο Μπραντ Ντράμοντ, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Δυναμικά ανερχόμενη καταγράφεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και στην Ελλάδα, όπου κανείς μπορεί να προμηθειτεί ότι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η τεχνολογία με πλήθος καταστημάτων, μεταξύ των οποίων και το γνωστό πλέον ηλεκτρονικό τσιγάρο Αθήνα - 310.gr 

Κάθε ηλεκτρονικό τσιγάρο περιλαμβάνει λίγο - πολύ τα ίδια μέρη: μια μπαταρία, ένα θερμαντικό στέλεχος και μια κεφαλή, η οποία περιέχει νικοτίνη και άλλα υγρά ή αρώματα. Εκείνο που αλλάζει από προϊόν σε προϊόν είναι το αν είναι αναλώσιμα ή όχι, καθώς υπάρχουν και e-cigarettes με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και κεφαλές που ξαναγεμίζουν. Από εκεί και πέρα αλλάζουν οι τύποι και τα κόστη των τσιγάρων. 
Η νικοτίνη βέβαια είναι από τη φύση της εθιστική, καθώς όταν σταματάς να την καταναλώνει κανείς γίνεται νευρικός, αγχώδης ή και καταθλιπτικός, ενώ προκαλεί καρδιακά προβλήματα και μακροχρόνια επιδρά αρνητικά στις αρτηρίες. Ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα, καθώς το πιο επικίνδυνο στοιχείο του «παλιού» τσιγάρου είναι ο καπνός, και τα νέου τύπου τσιγάρα δεν εκλύουν καπνό. Σχετικά τεστ αποδεικνύουν πως τα χημικά που μπορείς να εισπνεύσεις από ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μόνο ένα κλάσμα από αυτά που παίρνεις από ένα παραδοσιακό. 
Το e-cigarette έχει επιπλέον το πλεονέκτημα ότι έχει ένα μεγάλο φάσμα περιεκτικότητας σε νικοτίνη, που εκτείνεται από την παρουσία της ουσίας σε ποσότητα ίση με εκείνη που θα βρίσκαμε σε ένα παραδοσιακό τσιγάρο μέχρι και την… παντελή απουσία νικοτίνης, για εκείνους που έχουν πάρει απόφαση να τη βγάλουν από τη ζωή τους. Και σίγουρα κανείς δεν προσπάθησε ποτέ –ούτε βέβαια κατάφερε– να απαλλαγεί από τη συνήθεια του καπνίσματος… καπνίζοντας το τσιγάρο που γνωρίζαμε ως σήμερα, κάτι που επιτυγχάνεται με το ηλεκτρονικό.
Πάντως στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ειδικών, που έχουν τον ίδιο στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη μείωση των ασθενειών και των θανάτων λόγω του καπνού, ο Μπραντ Ντράμοντ παίρνει σαφή θέση. Και παρ’ ότι αναγνωρίζει πως «δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για την επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους παθητικούς καπνιστές», αναγνωρίζει πως «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενδέχεται να είναι πιο υγιεινά σε σχέση με τα παραδοσιακά».



    

HOT ΠΡΟΪΟΝΤΑ
2,50€

Ανταλλακτική κεφαλή αντίστασης 1,6ohm με 100% οργα.....

3,50€

Scandal Βάση Ατμιστική 10ml 20mg/ml PG / VGΑτμιστι.....

2,50€

Ανταλλακτική αντίσταση για τον ατμοποιητή για.....

3,00€

Ανταλλακτική αντίσταση για τους ατμοπο.....

ΑΡ.ΓΕΜΗ:120251903000 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ • ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ • ΑΜΒΡΟΥΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 56 • ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΚ 11744 • 2109246682