Είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το ''άτμισμα'' επιτρεπτό για το Ισλάμ («χαλάλ»);

.

Γίνονται ολοένα πιο δημοφιλή στις ΗΠΑ και ορισμένα εμπορικά σήματα τα διαθέτουν και στην Ευρώπη: ηλεκτρονικά υγρά αποδεκτά από το Ισλάμ και τον ιουδαϊκό νόμο. Πρόκειται άραγε για μια έγκυρη εμπορική πρακτική; Σήμερα ας μιλήσουμε για το «άτμισμα» και το Ισλάμ.
Εν είδει προλόγου, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ή να μην πιστεύει. Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στους πιστούς, στους ερασιτέχνες και σε εκείνους που μπορούν να διαθέσουν λίγο χρόνο. Ξεκινώντας με αυτή τη σειρά σχετικά με τις θρησκείες με τους μουσουλμάνους, επειδή είναι οι πρώτοι σε αριθμό που ενδιαφέρονται για τις θεολογικές συζητήσεις που έχουν να κάνουν με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Είναι τα ηλεκτρονικά υγρά επιτρεπτά («χαλάλ»);
 
Το ερώτημα που ίσως πρέπει πρώτα να τεθεί είναι «μπορεί ένα υγρό αναπλήρωσης να είναι επιτρεπτό (χαλάλ);». Με την έννοια «χαλάλ» κατανοεί κανείς οποιοδήποτε αντικείμενο ή ενέργεια επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ή να ασκηθεί σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, τη σαρία. Πρέπει να ληφθούν υπόψη τρία σημεία:
Το Ισλάμ απαγορεύει το αλκοόλ, διότι όσον αφορά το κρασί και τα τυχερά παιχνίδια (στίχος 219, κεφάλαιο 2, με τίτλο «Η αγελάδα»): «Σε αυτά βρίσκεται μεγάλη αμαρτία και (ίσως κάποια) ωφέλεια για τους ανθρώπους. Αλλά η αμαρτία τους είναι μεγαλύτερη από την ωφέλειά τους». Ωστόσο το αλκοόλ είναι ανεκτό εάν η χρήση του απαιτείται για τη συζήτηση και το ηλεκτρονικό υγρό αν δεν έχει γεύση αλκοόλ. Ως εκ τούτου, ο «ατμιστής» δεν έχει άλλη επιλογή από το να «ατμίσει» το ηλεκτρονικό υγρό που περιέχει αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι «χαράμ», απαγορεύεται δηλαδή, αν ληφθεί μέσω ενός ποτού, αλλά «μακρούχ», αξιόμεμπτο, αν το «ατμίσει» κανείς.
Κανείς δεν ξέρει ακριβώς από πού προέρχονται κάποια από τα συστατικά των υγρών αναπλήρωσης και το χοιρινό κρέας μπορεί να βρεθεί κρυμμένο σε πολλά πράγματα, όπως οι τσίκλες, για παράδειγμα, ή οι καραμέλες.
Αν κάποιος θεωρεί τη νικοτίνη ως διεγερτικό το οποίο σε υψηλή συγκέντρωση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο, ως δηλητήριο, τότε απαγορεύεται αυστηρά η νικοτίνη. Ένας μουσουλμάνος πρέπει να διατηρεί την υγεία του και η νικοτίνη θα μπορούσε να είναι «μακρούχ». Αν κάποιος θεωρεί ότι η νικοτίνη προκαλεί επίσης εξάρτηση, τότε είναι «χαράμ» (στίχος 195, κεφάλαιο 2, με τίτλο «Η αγελάδα»): «Μην πετάτε τον εαυτό σας με τα ίδια σας τα χέρια στην καταστροφή».
Θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι το «άτμισμα», κατά προτίμηση με υγρά που δεν περιέχουν οινόπνευμα και νικοτίνη, δεν θα απαγορευόταν. Θα μπορούσε λοιπόν να χαρακτηριστεί «μουμπάχ», επιτρεπτό; Θα ήταν πολύ εύκολο...
 
Είναι το «άτμισμα» ανεπίτρεπτο («χαράμ»);
 
Μπορείτε να πείτε πως «το Κοράνι δεν δίνει
συμβουλές για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, για προφανείς λόγους». Φυσικά, υπάρχουν προφανείς λόγοι για αυτό. Ωστόσο οι μουσουλμάνοι μπορεί να μην αναφέρονται μόνο στο Κοράνι, αλλά και στο Χαντίθ, με άλλα λόγια στα κείμενα που περιγράφουν τις λέξεις, τις ενέργειες ή τις συνήθειες του Προφήτη Μωάμεθ.
Ο Προφήτης Μωάμεθ θεωρείται σημείο αναφοράς για το Ισλάμ και όλοι οι μουσουλμάνοι σε περίπτωση αμφιβολίας πρέπει να αναφέρονται στο Κοράνι ή στο Χαντίθ: «Αν ο Αλλάχ δεν έχει αναφέρει κάτι, τι θα έκανε ο Μωάμεθ στην περίπτωση αυτή;».
Πρώτον, οι μουσουλμάνοι δεν πρέπει να βλάπτουν κανέναν. Ακόμα και αν το παθητικό «άτμισμα» δεν είναι επιβλαβές, άλλα συστατικά του ατμού «από δεύτερο χέρι», όπως ο ίδιος ο ατμός ή η οσμή του, μπορεί να προκαλέσουν επιθετικότητα στους άλλους και πρέπει να αποφεύγεται. Είναι συγχωρήσιμη αμαρτία, αλλά υπαρκτή. 
Δεύτερον, οι μουσουλμάνοι πρέπει πάντα να είναι υποδειγματικοί στα μάτια των άλλων, από την άποψη της ισλαμικής παράδοσης. Το «άτμισμα», αν ιδωθεί από οποιονδήποτε άλλον, μπορεί να εγείρει ζητήματα: Κατ’ αρχάς, ο παρατηρητής δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο ατμός περιέχει νικοτίνη ή όχι και, δεύτερον, αυτή η αμφιλεγόμενη πράξη μπορεί να ερμηνευθεί ως υποκίνηση στην αμαρτία, όποια ουσία και αν «ατμίζει» κανείς με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
 
Το δημόσιο «άτμισμα» είναι τότε «χαράμ», απαγορεύεται αυστηρά. («Η κοινότητά μου είναι συγχωρητέα, εκτός από εκείνους που αμαρτάνουν δημοσίως», Αλ Μπουκάρι).
 
Το δεύτερο μέρος της απάντησης δίδεται από τους στίχους 26-27 του κεφαλαίου 17: «Και αποδώστε στον συγγενή σας το δίκιο του, και στους φτωχούς και στον ταξιδιώτη, και μην ξοδεύετε σπάταλα. Πράγματι, οι σπατάλες είναι αδελφοί των διαβόλων, και ο ίδιος ο Σατανάς έχει υπάρξει αχάριστος απέναντι στον Κύριό του».      
 
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται αμαρτία μόνο αν είναι στοχευμένο στην απόλαυση. Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε να επιτραπεί είναι αν στόχος του είναι να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα, υπό την προϋπόθεση ότι ο πιστός το χρησιμοποιεί μόνο με αυτόν τον στόχο, χωρίς να ψάχνει για άλλες πτυχές πέρα από την αποτελεσματικότητά του, και υπό τον όρο ότι σταματά να «ατμίζει» μόλις… απογαλακτιστεί από τον καπνό. Δύο από τους τρεις ιμάμηδες μού τηλεφώνησαν ενώ έγραφα αυτό το άρθρο και μου είπαν ότι θα προτιμούσαν τα επιθέματα για τη διακριτικότητά τους και για το γεγονός ότι δεν υποκινούν σε αμαρτία. Ο άλλος ιμάμης συνιστά προσευχή και θέληση.       
 
Τι να συμπεράνουμε;
 
Οι μουσουλμάνοι «ατμιστές», για να ακολουθήσουν τις αρχές της πίστης τους, πρέπει να «ατμίζουν» ηλεκτρονικά υγρά χωρίς αλκοόλ, χωρίς νικοτίνη και χωρίς συστατικά από χοιρινό. Επιπλέον, πρέπει να «ατμίζουν» μόνοι τους, σε ένα δωμάτιο όπου κανείς άλλος δεν μπορεί να τους δει. Στην περίπτωση αυτή αμαρτάνουν, αλλά είναι αμαρτία που είναι συγχωρήσιμη. Εκτός αν αμαρτάνουν επειδή υποκρίνονται ότι η αμαρτία τους θα συγχωρεθεί ούτως ή άλλως, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι παίρνουν ελαφρά τη καρδία το έλεος του Θεού. Λοιπόν, για να το πούμε απλά, το «άτμισμα» είναι απαγορευμένο για τους μουσουλμάνους.
 
Σύντομα θα δούμε πως τα πράγματα δεν είναι τόσο διαφορετικά και στις άλλες θρησκείες…


HOT ΠΡΟΪΟΝΤΑ
2,50€

Ανταλλακτική κεφαλή αντίστασης 1,6ohm με 100% οργα.....

3,50€

Scandal Βάση Ατμιστική 10ml 20mg/ml PG / VGΑτμιστι.....

2,50€

Ανταλλακτική αντίσταση για τον ατμοποιητή για.....

3,00€

Ανταλλακτική αντίσταση για τους ατμοπο.....

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Ambition Mods Bishop MTL RTA 4ml

ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά
37,40€ 44,00€

Εκλεπτισμένος σχεδιασμός & Υψηλή απόδοσηΣας πα.....

1,00€ 3,00€

Ανταλλακτικό γυαλί για τον ατμοποιητή για ηλε.....

1,00€ 3,50€

Aspire Nautilus Prime ανταλλακτική δεξαμενή 2mlΑντ.....

5,00€ 10,00€

FreeMax Disposable Tank GEMM Pod DTLΗ δεξαμενή GEM.....

8,00€ 16,00€

Geekvape Aegis Boost RBA PodΤο Boost RBA Pod από τ.....

1,00€ 3,60€

One POD = στεγανό PODΑνταλλακτική δεξαμενή για το&.....

1,00€ 3,20€

Ανταλλακτικό Pod για το ηλεκτρονικό τσιγάρο G.....

4,00€ 8,00€

GeekVape MTL N80 Fused Clapton WireΣυσκευασία σύρμ.....

5,00€ 8,00€

Συσκευασία σύρματος 3 μέτρων από την GeekVape. T.....

1,00€ 3,00€

Σύρμα τύπου Ni801 από την GeekVape σε συσκευασία τ.....

4,00€ 8,00€

Συσκευασία σύρματος 3 μέτρων από την GeekVape. T.....

1,00€ 7,00€

Innokin EQ FLTR 2ml Pod ΔεξαμενήΔεξαμενή χωρητικότ.....

1,00€ 2,50€

Innokin EQ FLTR Φίλτρο / Επιστόμιο (10 τμχ)Βιοδιασ.....

5,00€ 10,00€

Ανταλλακτικά Pods για το ηλεκτρονικό τσιγάρ.....

3,00€ 8,90€

Επιστόμιο drip tip τύπου 510 από την Just Fog .....

1,00€ 3,00€

Ανταλλακτικό Tube & orings βάσης για το ηλεκτρ.....

0,50€ 3,00€

Καλώδιο φόρτισης Micro Usb Just Fog για την φόρτισ.....

5,00€ 10,00€

Ανταλλακτικές αντιστάσεις MiniFit SΑνταλλακτικές δ.....

lost Vape Centaurus Aio Kit B80

ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά
67,00€ 78,90€

lost Vape Centaurus Aio Kit B80Το  κιτ Centau.....

1,00€ 3,00€

UD Organic Cotton Koh Gen Do JapanΑυθεντικό Ιαπωνι.....

ΑΡ.ΓΕΜΗ:120251903000 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ • ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ • ΑΜΒΡΟΥΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 56 • ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΚ 11744 • 2109246682