Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ίσως μπορεί να βοηθήσει τους πρώην καπνιστές να μην πάρουν κιλά, σύμφωνα με έρευνα

.

Νέα μελέτη αποδεικνύει πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη θα μπορούσαν να εμποδίσουν την απόκτηση επιπλέον βάρους, μια βασική έγνοια που απασχολεί όσους σκοπεύουν να κόψουν το κάπνισμα.
Το
ηλεκτρονικό τσιγάρο ενδέχεται να βοηθήσει όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα στο να κρατήσουν μακριά τα κιλά, υποστηρίζουν ερευνητές, επισημαίνοντας πως το ηλεκτρονικό κάπνισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά της παχυσαρκίας.
Η απόκτηση επιπλέον σωματικού βάρους αποτελεί σοβαρή ανησυχία για όσους θέλουν να κόψουν το τσιγάρο. Κατά μέσον όρο όσοι περνούν έναν χρόνο μακριά από το κάπνισμα βάζουν πέντε κιλά. Είναι γνωστό πως η νικοτίνη μειώνει την όρεξη και αυξάνει τον ρυθμό του μεταβολισμού, μεταξύ των άλλων συνεπειών που έχει.
Αν και οι θεραπείες με υποκατάστατα νικοτίνης μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της απόκτησης βάρους και στη διακοπή του καπνίσματος, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη αποτελούν ίσως καλύτερη επιλογή.
«Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν την περιεκτικότητα σε νικοτίνη, έτσι προκειμένου να κόψουν το κάπνισμα μπορούν να αρχίσουν με ένα πιο δυνατό ηλεκτρονικό υγρό και σταδιακά να τη μειώσουν με έναν πιο επιδέξιο τρόπο απ’ ό,τι με μια θεραπεία με υποκατάστατο της ουσίας, κάτι που είναι πιο ωφέλιμο για τη διατήρηση της υγείας και την απώλεια βάρους» λέει μια από τους συντάκτες της μελέτης, η Λίντα Μπολντ, καθηγήτρια της Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ και αναπληρώτρια διευθύντρια στο βρετανικό Κέντρο Σπουδών για το Αλκοόλ και τον Καπνό. Το τεράστιο φάσμα των διαθέσιμων ηλεκτρονικών υγρών, προσθέτει, θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει από το «τσιμπολόγημα», δεδομένου μάλιστα του μεγάλου αριθμού των προσφερόμενων γλυκών ή φρουτένιων γεύσεων.
Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν ότι η μείωση στην επικράτηση του καπνίσματος είναι μεταξύ των παραγόντων που συνδέονται με τους αυξανόμενους ρυθμούς παχυσαρκίας, επισημαίνοντας πως νέες προσεγγίσεις στη διαχείριση της απώλειας των κιλών θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες.
Δημοσιευμένη στην εφημερίδα «Nicotine and Tobacco Research» από επιστήμονες της Νέας Ζηλανδίας και του Στέρλινγκ, η μελέτη εξέτασε ένα φάσμα ερευνών που ασχολούνται με την επίδραση της νικοτίνης στο σώμα, καθώς και τη σχέση ανάμεσα στο άρωμα, στη γεύση και στο αίσθημα του κορεσμού, προκειμένου να ανακινήσουν το θέμα της πιθανής δράσης των e-cigarettes στη διαχείριση της απόκτησης κιλών από τους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν αυτή τη συνήθεια.
Οι συντάκτες τονίζουν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, με τις χιλιάδες γεύσεις, δυνητικά θα μπορούσαν να καταστείλουν την επιθυμία για συγκεκριμένα φαγητά. Επιπλέον, η μελέτη επισημαίνει πως οι φυσικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με το γέμισμα ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορούν να μειώσουν την παρόρμηση για φαγητό.
«Γεμίζεις το τσιγάρο με ηλεκτρονικά υγρά, ίσως αναμειγνύεις και δικά σου υγρά, δοκιμάζεις διαφορετικές γεύσεις, κάνεις πράγματα με τα χέρια σου που απαιτούν χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι δεν απλώνεις το χέρι στο μπολ με τα M&Ms» λέει η κυρία Μπολντ.
Παρά τις επισημάνσεις που γίνονται από ορισμένους σχετικά με την ασφάλεια στη μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, η κυρία Μπολντ λέει πως η έρευνα δείχνει τα πλεονεκτήματα της χρήσης προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη για τους καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν.
«Ένα από τα πράγματα που δείχνει αυτή η μελέτη είναι πως δεν θα έπρεπε να νοιαζόμαστε τόσο πολύ για τη μακροχρόνια χρήση νικοτίνης, ειδικά αν μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μην πάρουν βάρος – κάτι που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη και άλλες παθήσεις» τονίζει.
 Ωστόσο οι συντάκτες επισημαίνουν πως πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα. Και φωτίζουν πολλές περιοχές που θα έπρεπε να εξερευνηθούν, από τις συνέπειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην πρόσληψη κιλών για εκείνους που σταματούν το κάπνισμα μέχρι την επίδραση των ηλεκτρονικών υγρών στο αίσθημα του κορεσμού.
«Δεν υποστηρίζουμε ότι θα έπρεπε να προωθήσουμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει» διευκρινίζει η κυρία Μπολντ. «Αλλά για τους ανθρώπους που σκέφτονται ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κόψουν το κάπνισμα και ανησυχούν μήπως πάρουν περιττά κιλά θεωρούμε πως τα e-cigarettes είναι κάτι που σίγουρα θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη» καταλήγει.
Ο Πολ Εβιαρντ, καθηγητής της Συμπεριφορικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Όξφορντ, επισημαίνει πως είναι «σχεδόν σίγουρο» πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη θα μπορούσαν να μειώσουν την απόκτηση βάρους σε εκείνους που επιχειρούν να κόψουν το κάπνισμα. Ωστόσο, διευκρινίζει, τα πιθανά οφέλη των e-cigarettes στη διαχείριση πρόσληψης βάρους στους πρώην καπνιστές δεν σημαίνουν αντίστοιχα οφέλη στις προσπάθειες των μη καπνιστών να χάσουν βάρος.
Επιπλέον, προσθέτει, έχοντας κάποιες αποδείξεις ότι η νικοτίνη θα μπορούσε να παίξει κάποιον ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη, ίσως να υπάρχουν και κάποιες αρνητικές πλευρές στη χρήση τέτοιων συσκευών, ακόμη και αν όντως βοηθούν τους καπνιστές να μείνουν μακριά από τα κιλά. «Η ισορροπία ανάμεσα στα δύο αποτελέσματα δεν είναι γνωστή» τονίζει.
Η Αμάντα Σάντφορντ, από τη Δράση για το Κάπνισμα και την Υγεία, λέει: «Ο κίνδυνος να πάρουμε βάρος όταν κόβουμε το κάπνισμα αποτελεί κοινή ανησυχία και μπορεί να αποθαρρύνει τους καπνιστές στην προσπάθειά τους να το κόψουν. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλέστερη εναλλακτική σε σχέση με το τσιγάρο και αν μπορεί να βοηθήσει επιπλέον τους ανθρώπους να μην πάρουν βάρος, πέραν της βοήθειας στη διακοπή του καπνίσματος, αυτό είναι ένα επιπλέον δώρο». 

HOT ΠΡΟΪΟΝΤΑ
2,50€

Ανταλλακτική κεφαλή αντίστασης 1,6ohm με 100% οργα.....

3,50€

Scandal Βάση Ατμιστική 10ml 20mg/ml PG / VGΑτμιστι.....

2,50€

Ανταλλακτική αντίσταση για τον ατμοποιητή για.....

3,00€

Ανταλλακτική αντίσταση για τους ατμοπο.....

ΑΡ.ΓΕΜΗ:120251903000 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ • ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ • ΑΜΒΡΟΥΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 56 • ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΚ 11744 • 2109246682