Κάπνισμα: Μια συνήθεια… πολύ σκληρή για να πεθάνει

.

«Οι παλιές συνήθειες δύσκολα πεθαίνουν» συνηθίζουν να λένε οι Άγγλοι – και δεν έχουν άδικο. Όσο πιο νωρίς βάζει κανείς στη ζωή του μια συνήθεια, τόσο δυσκολότερο είναι να την απαρνηθεί μεγαλώνοντας. Κι αν αυτή η συνήθεια είναι ωφέλιμη ή τουλάχιστον δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο, έχει καλώς. Τι γίνεται όμως με εκείνες που αποδεδειγμένα προκαλούν προβλήματα υγείας και επιβαρύνουν τον οργανισμό εκείνων που θέλουν να… επανέλθουν στον σωστό δρόμο;
Και μιλάμε βεβαίως κυρίως για το κάπνισμα, μια κακή συνήθεια που ξεκινά όλο και πιο νωρίς και απειλεί να γίνει καθημερινότητα ακόμη και στις τάξεις του Δημοτικού. Γιατί όμως το τσιγάρο είναι τόσο εθιστικό και η διακοπή του γίνεται σχεδόν… Οδύσσεια για τον καπνιστή; Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι μονολεκτική, ωστόσο υπάρχει μια λέξη που συνδέεται άρρηκτα με τις βλάβες του τσιγάρου στην υγεία μας αλλά και με τον λόγο για τον οποίο το κάπνισμα είναι τόσο εθιστικό. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη νικοτίνη.      
Η νικοτίνη είναι μια ουσία που απαντάται σε μεγάλες ποσότητες στα φύλλα του καπνού και επιδρά άμεσα στο νευρικό σύστημα, ενώ είναι εξαιρετικά εθιστική. Γι’ αυτόν τον λόγο και τα μέσα διακοπής του καπνίσματος,  όπως τσίκλες, επιθέματα,
ηλεκτρονικό τσιγάρο την εμπεριέχουν, σε πολύ μικρότερες ποσότητες βεβαίως ώστε να γίνει σταδιακά η απεξάρτηση. Η απότομη διακοπή πάλι της πρόσληψής της επιφέρει στον οργανισμό παρενέργειες που θυμίζουν εκείνες των τοξικομανών όταν προσπαθούν να σταματήσουν τις ναρκωτικές ουσίες.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η νικοτίνη, μια ουσία τόσο ισχυρή ώστε να χρησιμοποιείται σε εντομοκτόνα (!), λειτουργεί σαν δούρειος ίππος ώστε να εισέλθουν στον οργανισμό του καπνιστή ούτε λίγο ούτε πολύ 4.000 καρκινογόνες ουσίες!
Δεν είναι όμως μόνο λόγοι… χημείας που κάνουν το κάπνισμα έναν τόσο δύσκολο αντίπαλο για να καταπολεμηθεί. Η πρώιμη είσοδος του καπνού στη ζωή του ανήλικου ακόμη ανθρώπου παγιώνει αυτή τη βλαβερή συνήθεια και ύστερα από κάποια χρόνια συνεχούς χρήσης το κάπνισμα είναι δύσκολο να ξεριζωθεί, ακόμη και αν τα πρώτα «καμπανάκια» σε ό,τι αφορά την υγεία του καπνιστή επιβάλλουν την άμεση διακοπή του.
Το τσιγάρο όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη νικοτίνη του. Για τους καπνιστές είναι ένας πιστός σύντροφος που τους κάνει «παρέα» τις ώρες της μοναξιάς χωρίς να υπολογίζουν τις βλαβερές του συνέπειες, αλλά και ένα μέσο κοινωνικοποίησης που ξεκινά από νωρίς. Για τον έφηβο πάλι είναι μια απόδειξη χειραφέτησης και εισόδου στον κόσμο των ενηλίκων και τους κακώς εννοούμενου ανδρισμού. Ο μιμητισμός μάλιστα που διακρίνει τις τρυφερές αυτές ηλικίες κάνει το κάπνισμα ιδιαίτερα δημοφιλές και καθιστά σχεδόν… δακτυλοδεικτούμενο όποιον δεν υποκύπτει στην ανθυγιεινή μόδα.
Ακόμη και η συνήθεια να το κρατά κανείς στο χέρι του ή το τελετουργικό του ανάμματός του κάνει τους καπνιστές να μην μπορούν να το αποχωριστούν εύκολα, ενώ και η εντύπωση πως… το ζητάει ο πρωινός καφές ως συνοδευτικό δυσχεραίνει πολύ περισσότερο τη διακοπή του.
Σκεπτόμενος όμως κανείς τόσο τη δική του υγεία όσο και την υγεία των αγαπημένων του προσώπων, θα πρέπει να βάλει οριστικό τέλος σε αυτή τη συνήθεια, όσο μεγάλα κι αν είναι τα εμπόδια που θα βρει σε αυτή την προσπάθεια.         

 

HOT ΠΡΟΪΟΝΤΑ
2,50€

Ανταλλακτική κεφαλή αντίστασης 1,6ohm με 100% οργα.....

3,50€

Scandal Βάση Ατμιστική 10ml 20mg/ml PG / VGΑτμιστι.....

2,50€

Ανταλλακτική αντίσταση για τον ατμοποιητή για.....

3,00€

Ανταλλακτική αντίσταση για τους ατμοπο.....

ΑΡ.ΓΕΜΗ:120251903000 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ • ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ • ΑΜΒΡΟΥΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 56 • ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΚ 11744 • 2109246682