Μελέτη από τη Nέα Ζηλανδία συγκρίνει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με τα επιθέματα νικοτίνης στη διακοπή του καπνίσματος

.

Ευθυγραμμιζόμενη με όσα έχουν δείξει άλλες μελέτες από άλλες περιοχές του κόσμου, η τελευταία μελέτη που έρχεται από το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο αποτελεσματικά ως βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος από τα επιθέματα νικοτίνης.

Η μελέτη, με τίτλο «Ηλεκτρονικά τσιγάρα για διακοπή του καπνίσματος: μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή» δημοσιεύθηκε στο «The Lancet». Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 6 Σεπτεμβρίου 2011 και 5 Ιουλίου 2013, με τη «στρατολόγηση» 657 ενήλικων καπνιστών που ήθελαν να διακόψουν το κάπνισμα. Διακόσιοι ογδόντα εννέα από τους συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιείχαν νικοτίνη, 73 έλαβαν εικονικά τσιγάρα (χωρίς νικοτίνη) και σε 295 δόθηκαν επιθέματα νικοτίνης, από μία εβδομάδα πριν από τη διακοπή έως 12 εβδομάδες μετά, ενώ τους προσφερόταν και υποστήριξη χαμηλής έντασης μέσω τηλεφώνου.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας από τα επιθέματα νικοτίνης
Το 7,3% όσων έκαναν
ηλεκτρονικό τσιγάρο παρέμεινε μακριά από το κάπνισμα για το σύνολο των έξι μηνών, ενώ μόλις το 5,8% από την ομάδα με τα επιθέματα το κατάφερε
Όταν οι ερευνητές μέτρησαν την επιτυχία της αποχής από το κάπνισμα ύστερα από επτά ημέρες, διαπίστωσαν ότι 61 χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου (21%) κατόρθωσαν να μην καπνίζουν, σε αντίθεση με 46 (15,6%) της ομάδας με τα επιθέματα.
Τα πρώτα αποτελέσματα συνελέγησαν έξι μήνες μετά την ημερομηνία λήξης και ανέφεραν ότι 21 από τους συμμετέχοντες στην ομάδα με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που αντιστοιχούσαν στο 7,3%, ήταν συνεχώς μακριά από το κάπνισμα για το σύνολο των έξι μηνών, σε αντίθεση με μόλις 17 (5,8%) στην ομάδα με τα επιθέματα. Επιπλέον, τρεις συμμετέχοντες στην ομάδα που έκανε ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη (4,1%) κατάφεραν επίσης να σταματήσουν το κάπνισμα.
«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, με ή χωρίς νικοτίνη, ήταν μετρίως αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν, με παρόμοια επιτυχία αποχής όπως και τα επιθέματα νικοτίνης, καθώς και μερικές παρενέργειες».
Το συμπέρασμα της μελέτης 
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, ακόμα και όταν μερικοί από τους συμμετέχοντες δεν κατάφερναν να σταματήσουν, κάπνιζαν τουλάχιστον λιγότερα τσιγάρα όταν χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα παράλληλα, ελαχιστοποιώντας έτσι μερικούς από τους κινδύνους που σχετίζονται με το κάπνισμα. «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, με ή χωρίς νικοτίνη, ήταν μετρίως αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν, με παρόμοια επιτυχία αποχής όπως και τα επιθέματα νικοτίνης, καθώς και μερικές παρενέργειες» ήταν το συμπέρασμα της μελέτης.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι οι προτιμώμενοι βοηθοί για τη διακοπή του καπνίσματος

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «White Cloud» («Λευκό Σύννεφο») νωρίτερα αυτόν τον μήνα έκανε την ενδιαφέρουσα επισήμανση ότι ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν πιο ενθουσιώδεις στο να προσπαθήσουν να σταματήσουν μέσω ηλεκτρονικών τσιγάρων παρά με τη βοήθεια των επιθεμάτων νικοτίνης. Το γεγονός αυτό συνάδει προς αυτό που ανακάλυψαν και οι άλλες μελέτες: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τα προτιμώμενα εργαλεία διακοπής του καπνίσματος, καθώς μιμούνται τη διαδικασία του καπνίσματος, επομένως κάνουν τη μετάβαση από το καπνίζει κανείς στο να μην καπνίζει πιο εύκολη.                    

HOT ΠΡΟΪΟΝΤΑ
2,50€

Ανταλλακτική κεφαλή αντίστασης 1,6ohm με 100% οργα.....

3,50€

Scandal Βάση Ατμιστική 10ml 20mg/ml PG / VGΑτμιστι.....

2,50€

Ανταλλακτική αντίσταση για τον ατμοποιητή για.....

3,00€

Ανταλλακτική αντίσταση για τους ατμοπο.....

ΑΡ.ΓΕΜΗ:120251903000 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ • ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ • ΑΜΒΡΟΥΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 56 • ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΚ 11744 • 2109246682