Οι αυξημένες τιμές των τσιγάρων ενθαρρύνουν τους καπνιστές να σταματήσουν;

.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση δείχνει ότι η αύξηση του κόστους ενός πακέτου τσιγάρων κατά 50% θα ενθάρρυνε εκατομμύρια να βρούν κάποιο εναλλακτικό τρόπο να σταματήσουν το κάπνισμα όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο κλπ. Ωστόσο τα πραγματικά στοιχεία από την Αυστραλία, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικές από τις πιο ακριβές τιμές των τσιγάρων ανά τον κόσμο, φαίνεται να βγάζουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Πραμπάτ Τζα, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Νοσοκομείο του St. Michael, λέει ότι οι αυξημένες τιμές των τσιγάρων δεν θα σώσουν μόνο εκατομμύρια ζωές, αλλά και θα οδηγήσουν πολλούς σε βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης.

«Η μελέτη μας καταρρίπτει το τρέχον αφήγημα ότι οι υψηλότερες τιμές των τσιγάρων θα επηρεάσουν αρνητικά τους φτωχότερους ανάμεσά μας. Αυτή η ανάλυση δείχνει το αντίθετο - μια υψηλότερη τιμή θα ενθάρρυνε τη διακοπή, θα οδηγούσε σε καλύτερη υγεία και θα εξοικονομούσε πολύ περισσότερα χρήματα για τους φτωχούς παρά για τους πλούσιους» δήλωσε ο καθηγητής.

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο υπολογιστών, ο καθηγητής Τζα και ο Πατρίσιο Mάρκες, επικεφαλής ειδικών της Δημόσιας Υγείας στην Παγκόσμια Τράπεζα, προσπάθησαν να προβλέψουν την επίδραση που θα είχε η αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 50% στην υγεία και στη φτώχεια σε 13 χώρες, σε συνολικά 500 εκατομμύρια άνδρες καπνιστές.

Οι αυξημένες τιμές θα οδηγήσουν σε περίπου 450 εκατομμύρια κερδισμένα χρόνια ζωής

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έδειξαν ότι οι αυξημένες τιμές θα οδηγήσουν σε περίπου 450 εκατομμύρια κερδισμένα χρόνια ζωής στις 13 χώρες, εκ των οποίων τα μισά στην Κίνα. «Όχι μόνο η αύξηση της φορολογίας στον καπνό μειώνει το κάπνισμα και τις συνέπειες για την υγεία, αλλά τα ευρήματα της μελέτης είναι επίσης σημαντικά για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση της υγείας» δήλωσε ο Μάρκες.

Μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε το περασμένο καλοκαίρι είχε κάνει παρόμοιες επισημάνσεις, υποδηλώνοντας ότι ακόμη και η προσθήκη 1 δολαρίου στην τρέχουσα τιμή ενός πακέτου τσιγάρων «θα μπορούσε να βοηθήσει εκατομμύρια καπνιστές να σταματήσουν». «Η διαπίστωση ότι οι αυξήσεις των τιμών των τσιγάρων συνδέονται με τη διακοπή του καπνίσματος στον πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας υποδηλώνει ότι οι φόροι στα τσιγάρα μπορεί να είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός μοχλός αλλαγής συμπεριφοράς» δήλωσε η δρ Στέφανι Μέιν, η οποία προΐστατο της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια εκείνη την εποχή.

Αυξημένα ποσοστά καπνίσματος στην Αυστραλία, παρά τις υψηλές τιμές τσιγάρων

Ωστόσο τα δεδομένα από την Αυστραλία φαίνεται να βγάζουν διαφορετικά αποτελέσματα. Τον Αύγουστο του 2017 διάσημος εμπειρογνώμονας στον τομέα της Δημόσιας Υγείας από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο δρ Κόλιν Mέντελσον, επεσήμανε ότι οι αυξημένες τιμές των τσιγάρων δεν αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το κάπνισμα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας της Αυστραλίας, δυστυχώς τα τοπικά ποσοστά καπνίσματος αυξάνονται, παρά τις τιμές των τσιγάρων στην Αυστραλία που κυμαίνονται πάνω από τον μέσον όρο.

«Για πρώτη φορά δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική μείωση του ποσοστού καπνίσματος αλλά αύξηση του αριθμού των καπνιστών στην Αυστραλία» δήλωσε ο Mέντελσον. Τόνισε ότι για πρώτη φορά τα ποσοστά καπνίσματος στην Αυστραλία ξεπέρασαν εκείνα των ΗΠΑ. «Αυτό συμβαίνει παρά την απλή συσκευασία και τις πιο ακριβές τιμές τσιγάρων στον κόσμο». Ένα πακέτο τσιγάρων στην Αυστραλία κοστίζει κατά μέσον όρο 25,10 δολάρια, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο κοστίζει 14,80 δολάρια και 8,50 δολάρια στις ΗΠΑ.

HOT ΠΡΟΪΟΝΤΑ
2,50€

Ανταλλακτική κεφαλή αντίστασης 1,6ohm με 100% οργα.....

3,50€

Scandal Βάση Ατμιστική 10ml 20mg/ml PG / VGΑτμιστι.....

2,50€

Ανταλλακτική αντίσταση για τον ατμοποιητή για.....

3,00€

Ανταλλακτική αντίσταση για τους ατμοπο.....

ΑΡ.ΓΕΜΗ:120251903000 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ • ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ • ΑΜΒΡΟΥΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 56 • ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΚ 11744 • 2109246682