Ποιά σχέση πραγματικά έχει τo «άτμισμα» με τους ζωτικούς δείκτες και την αρτηριακή δυσκαμψία

.

Μια μελέτη από τη Σουηδία αναφέρεται στο γεγονός ότι το «άτμισμα» αυξάνει στιγμιαία τους ζωτικούς δείκτες και την αρτηριακή δυσκαμψία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κάπνισμα και ακόμη και ο καφές έχει τα ίδια αποτελέσματα στο σώμα, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας επισημαίνουν τη σημασία της τοποθέτησης αυτών των ευρημάτων στο σωστό πλαίσιο.

Η μελέτη αυτή διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Kαρολίνσκα (Σόλνα, Σουηδία) και παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS), που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Οι ερευνητές «στρατολόγησαν» 15 υγιείς συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 26 έτη, οι οποίοι καπνίζουν μόνο περιστασιακά και δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πριν από τη μελέτη. Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη για 30 λεπτά σε μία από τις ημέρες της μελέτης και άλλα που δεν περιέχουν νικοτίνη κάποια άλλη μέρα, ύστερα από την οποία μετρήθηκαν η τιμή της πίεσης, ο καρδιακός παλμός και η αρτηριακή δυσκαμψία.

«Αυτό είναι ένα γνωστό διεγερτικό αποτέλεσμα της νικοτίνης που έχει μικρή σημασία για την υγεία. Η κατανάλωση καφέ έχει το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια (όπως γίνεται όταν παρακολουθεί κανείς έναν κρίσιμο ποδοσφαιρικό αγώνα)».

Καθηγητής Πίτερ Χάγεκ, διευθυντής της Μονάδας Ερευνας για την Εξάρτηση από τον Καπνό, στο Πανεπιστήμιο Κουίν Μαίρη του Λονδίνου

Οι ερευνητές βρήκαν σημαντικές αυξήσεις στους ζωτικούς αυτούς δείκτες τα πρώτα 30 λεπτά μετά τη χρήση των συσκευών που περιέχουν νικοτίνη, ενώ δεν αναφέρθηκαν τέτοιες επιδράσεις όταν κανείς «άτμιζε» μοντέλα που δεν περιέχουν νικοτίνη.

«Η άμεση αύξηση της αρτηριακής δυσκαμψίας που είδαμε πιθανότατα αποδίδεται στη νικοτίνη: Η αύξηση ήταν προσωρινή. Ωστόσο οι ίδιες προσωρινές επιδράσεις στην αρτηριακή δυσκαμψία έχουν επίσης αποδειχθεί μετά τη χρήση συμβατικών τσιγάρων» δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης και παρουσιαστής της μελέτης Μάνγκους Λούντμπακ (κάτοχος ντοκτορά Ιατρικής και Φιλοσοφίας). «Επομένως, εικάζεται ότι η χρόνια έκθεση σε ηλεκτρονικό τσιγάρο με νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει μόνιμες επιπτώσεις στην αρτηριακή δυσκαμψία μακροπρόθεσμα».

 Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σημαντικά ασφαλέστερα από τα συμβατικά

 Ωστόσο οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας έχουν απαντήσει σε τέτοιους ισχυρισμούς υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν τα αποτελέσματα αυτά στο σωστό πλαίσιο. Σύμφωνα με όσα έχουν αναφέρει αρκετές μελέτες, ο δρ Τιμ Τσίκο, ο οποίος είναι μελετητής στην Καρδιαγγειακή Ιατρική και συμβουλευτικός καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, πιστεύει ότι, αν και δεν είναι εντελώς ακίνδυνα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σημαντικά ασφαλέστερα από τους καύσιμους ανταγωνιστές τους.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι βέβαιο ότι θα έχουν κάποιες επιπτώσεις στην υγεία και είναι πολύ σημαντικό οι μη καπνιστές να μην αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν εσφαλμένα πιστεύοντας ότι είναι αβλαβή. Ωστόσο το βασικό ερώτημα είναι εάν είναι τόσο επιβλαβή όσο τα συμβατικά τσιγάρα και αυτό φαίνεται πολύ απίθανο, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιούνται ως γέφυρα για να εγκαταλείψουν τελείως όλα τα τσιγάρα» είπε όταν μίλησε στην ίδια συνδιάσκεψη.

«Αν και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων, αυτό δεν πρέπει να μειώσει το γεγονός ότι το κάπνισμα των συμβατικών τσιγάρων μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά δέκα χρόνια και προκαλεί χρόνιες παθήσεις που καταστρέφουν την ποιότητα ζωής» κατέληξε.

 

Βάζοντας τα γεγονότα στο σωστό πλαίσιο

 Ο καθηγητής Πίτερ Χάγεκ, ο οποίος είναι  διευθυντής της Μονάδας Ερευνας για την Εξάρτηση από τον Καπνό στο Πανεπιστήμιο Κουίν Μαίρη του Λονδίνου, συμφωνεί με τον δρα Τσίκο. Επισημαίνει ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στο σώμα και θεωρούνται άσχετα από πλευράς κινδύνων για την υγεία. «Αυτό είναι ένα γνωστό διεγερτικό αποτέλεσμα της νικοτίνης που έχει μικρή σημασία για την υγεία. Η κατανάλωση καφέ έχει το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια (όπως γίνεται όταν παρακολουθεί κανείς έναν κρίσιμο ποδοσφαιρικό αγώνα)».

HOT ΠΡΟΪΟΝΤΑ
2,50€

Ανταλλακτική κεφαλή αντίστασης 1,6ohm με 100% οργα.....

3,50€

Scandal Βάση Ατμιστική 10ml 20mg/ml PG / VGΑτμιστι.....

2,50€

Ανταλλακτική αντίσταση για τον ατμοποιητή για.....

3,00€

Ανταλλακτική αντίσταση για τους ατμοπο.....

ΑΡ.ΓΕΜΗ:120251903000 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ • ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ • ΑΜΒΡΟΥΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 56 • ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΚ 11744 • 2109246682