Τελευταία μελέτη: Τα φάρμακα από μόνα τους δεν μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν το τσιγάρο

.

Μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο έδειξε ότι, παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα που εξήχθησαν από κλινικές δοκιμές, τα φάρμακα για διακοπή του καπνίσματος από μόνα τους δεν αρκούν για να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν το τσιγάρο.
«Το 34% των ανθρώπων που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα χρησιμοποιούν φαρμακευτικά βοηθήματα, και όμως τα περισσότερα δεν είναι επιτυχημένα» δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Τζον Π. Πιρς, κάτοχος PhD, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Σαν Ντιέγκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και στο Κέντρο Μουρς κατά του Καρκίνου. «Τα αποτελέσματα των τυχαιοποιημένων δοκιμών που ήλεγξαν αυτά τα επεμβατικά φάρμακα απέδειξαν την αλήθεια της υπόσχεσης για διπλασιασμό στα ποσοστά διακοπής, αλλά αυτό δεν έχει μεταφραστεί στον πραγματικό κόσμο».
Η
μελέτη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και ανέλυσε την αποτελεσματικότητα των τριών φαρμάκων διακοπής του καπνίσματος που συνταγογραφούνται από γιατρούς: βαρενικλίνη, βουπροπιόνη και θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης (επίθεμα). Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από την τρέχουσα δημοσκοπική έρευνα για τη συμπληρωματική χρήση καπνού, μια αμερικανική έρευνα απογραφής των ενηλίκων που εξετάζει τη συμπεριφορά που σχετίζεται με τη χρήση καπνού.
«Τα αποτελέσματα των τυχαιοποιημένων δοκιμών που ήλεγξαν αυτά τα επεμβατικά φάρμακα απέδειξαν την αλήθεια της υπόσχεσης για διπλασιασμό στα ποσοστά διακοπής, αλλά αυτό δεν έχει μεταφραστεί στον πραγματικό κόσμο».
Τζον Π. Πιρς, κάτοχος PhD, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Σαν Ντιέγκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και στο Κέντρο Μουρς κατά του Καρκίνου.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι αυτά τα φαρμακευτικά βοηθήματα είναι αποτελεσματικά μόνο όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με εντατική συμβουλευτική συμπεριφοράς. «Σε αυτές τις αναλύσεις το συνταίριασμα (των μεθόδων) συνετέλεσε στο να μειωθεί η προκατάληψη» δήλωσε ο αρχισυντάκτης της μελέτης Έρικ Λίας, κάτοχος PhD. «Ωστόσο δεν βρήκαμε στοιχεία ότι τα φαρμακευτικά βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος που αξιολογήσαμε βελτίωσαν τις πιθανότητες επιτυχούς εγκατάλειψης του τσιγάρου. Αυτό ήταν τόσο εντυπωσιακό, δεδομένης της υπόσχεσης για διακοπή του καπνίσματος που παρατηρήθηκε σε τυχαιοποιημένες δοκιμές, όσο και απογοητευτικό, λόγω της ανάγκης για παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν τους καπνιστές να εγκαταλείψουν το τσιγάρο».
 
Μια άλλη μελέτη
έδειξε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τα πιο αποτελεσματικά βοηθήματα για τη διακοπή του τσιγάρου
Tα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος δείχνουν ότι
τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εργαλεία διακοπής από Αμερικανούς καπνιστές και -το πιο σημαντικό- το πλέον επιτυχημένο.
Από την άλλη πλευρά, μια άλλη πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Διεθνή Επιθεώρηση της Περιβαλλοντικής Έρευνας και της Δημόσιας Υγείας, εξετάζοντας τα δεδομένα της κυβέρνησης σχετικά με την παύση του καπνίσματος μεταξύ 2013 και 2014, διαπίστωσε ότι το
ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εργαλεία διακοπής από Αμερικανούς καπνιστές και -το πιο σημαντικό- το πλέον επιτυχημένο. Η έρευνα αξιολόγησης της υγείας του πληθυσμού σχετικά με τον καπνό ρώτησε τους σημερινούς καπνιστές για τα μέσα διακοπής που είχαν χρησιμοποιήσει προσπαθώντας να σταματήσουν το τσιγάρο και ζήτησε από τους πρώην καπνιστές να αναφέρουν ποια βοηθήματα τους είχαν οδηγήσει να διακόψουν με επιτυχία.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν τις ακόλουθες επιλογές για να επιλέξουν: (1) καμία βοήθεια, (2) υποστήριξη από φίλους και οικογένεια, (3) άλλα βοηθήματα (συμβουλευτική, γραμμή υποστήριξης, βιβλία, φυλλάδια, βίντεο, κλινική, τάξη, διαδικτυακό πρόγραμμα), (4) ηλεκτρονικό τσιγάρο, (5) άλλες μορφές καύσιμου καπνού (πούρα, πουράκια, τσιγάρα με φίλτρο, πίπες καπνού, ναργιλές), (6) ταμπάκο χωρίς κάπνισμα (τοποθέτηση στο στόμα, μάσηση, εισπνοή και διαλυτός καπνός), (7) φαρμακευτική νικοτίνη (θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης: επίθεμα, τσίκλα, εισπνευστήρας, ρινικό σπρέι, παστίλια ή χάπι) και (8) συνταγογραφούμενα φάρμακα (Chantix, βαρενικλίνη, Wellbutrin, Zyban ή βουπροπιόνη).
«Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ήταν η μόνη μέθοδος με τις υψηλότερες πιθανότητες για τους χρήστες να γίνουν πρώην καπνιστές σε σχέση με τις προσπάθειες χωρίς βοήθεια (αναλογία πιθανοτήτων = 1,42, 95%, διάστημα εμπιστοσύνης 1,12-1,81). Η τρέχουσα χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των σημερινών (34%) και των πρώην (54%) καπνιστών ήταν σημαντικά υψηλότερη από τη σημερινή χρήση της θεραπείας αντικατάστασης νικοτίνης (NRT)», όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της μελέτης.

HOT ΠΡΟΪΟΝΤΑ
2,50€

Ανταλλακτική κεφαλή αντίστασης 1,6ohm με 100% οργα.....

3,50€

Scandal Βάση Ατμιστική 10ml 20mg/ml PG / VGΑτμιστι.....

2,50€

Ανταλλακτική αντίσταση για τον ατμοποιητή για.....

3,00€

Ανταλλακτική αντίσταση για τους ατμοπο.....

ΑΡ.ΓΕΜΗ:120251903000 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ • ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ • ΑΜΒΡΟΥΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 56 • ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΚ 11744 • 2109246682