Τσιγάρο, ο δολοφόνος του καρδιαγγειακού συστήματος

.

Κάθε όργανο και σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού είναι σημαντικό για τη λειτουργία του, και κάθε βλάβη τους θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας. Αν θα έπρεπε όμως να αξιολογήσουμε τη σημασία τους για την καλή μας σωματική κατάσταση, τότε οπωσδήποτε θα θεωρούσαμε ως πολυτιμότερο το καρδιαγγειακό, αφού είναι υπεύθυνο για την κυκλοφορία του αίματος σε κάθε σημείο του σώματός μας, ενώ η καρδιά μας είναι εκείνη που εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο, ακόμη και όταν κοιμόμαστε, για να είμαστε υγιείς.

Αυτό το τόσο σημαντικό σύστημα έρχεται να απειλήσει η ανθυγιεινή συνήθεια του καπνίσματος, και μάλιστα με έναν τρόπο ύπουλο, αφού οι επιπτώσεις του δεν έρχονται απότομα αλλά σιγά-σιγά, σωρευτικά, έτσι ώστε όταν έρθουν τα… δυσάρεστα από το στόμα του γιατρού να είναι πλέον αργά.
Με την κοντόφθαλμη λογική τού «δεν παθαίνεις τίποτα με ένα τσιγάρο» ή «τόσον καιρό καπνίζω και δεν έχω πάθει τίποτε», οι καπνιστές ουσιαστικά ανοίγουν την πόρτα σε έναν εχθρό που δρα εκ των έσω, αφού απειλεί τις φλέβες και τις αρτηρίες, δυσχεραίνει τη ροή του αίματος από και προς την καρδιά και οδηγεί σε καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά.

Έχοντας ως «όπλο» την εθιστική ουσία της νικοτίνης που δένει τον καπνιστή με το τσιγάρο, το κάπνισμα επιβαρύνει τον οργανισμό με πολλές βλαβερές ουσίες, εκ των οποίων η πιο γνωστή είναι η πίσσα. Κάποιες φωτογραφίες μάλιστα που ευφυώς έχει προσθέσει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να δείξει τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, είναι αρκετές για να φανεί πόσο κακό κάνει η πίσσα στους πνεύμονες των καπνιστών – και μάλιστα όχι μόνο των ενεργητικών, αλλά και των παθητικών, που αδίκως υφίστανται τον καπνό των άλλων.

Και δεν είναι μόνο τα βαριά περιστατικά που «μιλούν» για τη βλάβη που επιφέρει το τσιγάρο στον οργανισμό. Μια σειρά από άλλες παραμέτρους, όπως η αναπνοή, η ευεξία και η όψη των καπνιστών, δείχνει πως το κάπνισμα επιδρά ποικιλότροπα στους θεριακλήδες, αφού τους «χαρίζει» κακοσμία και κακή στοματική υγεία, θαμπή όψη στο δέρμα, εύθραυστα νύχια και αδύναμα μαλλιά, ενώ και η φυσική κατάσταση των καπνιστών είναι από φτωχή έως και… τραγική.
Και μόνο κάποιες πρόσφατες ιατρικές μελέτες που «φωτογραφίζουν» τον σύγχρονο εμφραγματία ως «πενηντάρη, καπνιστή και υπέρβαρο» είναι αρκετές για να μας δείξουν ότι, πέρα από την κακή διατροφή και το άγχος που χαρακτηρίζει τα άτομα των παραγωγικών ηλικιών, το τσιγάρο είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγούν τον σύγχρονο άνθρωπο στο γραφείο του καρδιολόγου.

Η επιστήμη βέβαια προσφέρει κάποιες λύσεις, όπως είναι οι τσίκλες και τα επιθέματα νικοτίνης, για να περιορίσει κανείς ή και να διακόψει εντελώς το κάπνισμα, αλλά και το
ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη , ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα η απεξάρτηση από αυτή την ουσία.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να καταλάβει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος πως το κάπνισμα είναι στην ουσία μια συνήθεια που όχι μόνο δεν του προσφέρει τίποτε, αλλά και δολοφονεί αργά το κυκλοφορικό του σύστημα και του στερεί την ευεξία, την ενεργητικότητα και εν τέλει την ίδια του την υγεία. Και όλα αυτά με δική του πρωτοβουλία και… δικά του έξοδα. 

HOT ΠΡΟΪΟΝΤΑ
2,50€

Ανταλλακτική κεφαλή αντίστασης 1,6ohm με 100% οργα.....

3,50€

Scandal Βάση Ατμιστική 10ml 20mg/ml PG / VGΑτμιστι.....

2,50€

Ανταλλακτική αντίσταση για τον ατμοποιητή για.....

3,00€

Ανταλλακτική αντίσταση για τους ατμοπο.....

ΑΡ.ΓΕΜΗ:120251903000 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ • ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ • ΑΜΒΡΟΥΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 56 • ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΚ 11744 • 2109246682