Το «άτμισμα» είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσουμε την υγεία του κόσμου

.

Το «άτμισμα» είναι καλύτερο από το κάπνισμα – και «ένας από τους καλύτερους τρόπους εδώ και 50 χρόνια για να βελτιώσουμε την υγεία του κόσμου»
 
- Το κάπνισμα σκοτώνει 6 εκατομμύρια ετησίως και είναι η πρώτη αιτία για την κακή υγεία
- Το «άτμισμα» είναι πιο υγιεινό γιατί δεν περιέχει επιπλέον χημικές ουσίες
- Οι καπνιστές μπορούν να εμποδίσουν τις βλάβες στις αρτηρίες χάρη στο «άτμισμα»
 
Ο καπνός εξακολουθεί να σκοτώνει έξι εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε όλον τον κόσμο. Παρά τις προσπάθειες των φορέων της Δημόσιας Υγείας να βοηθήσουν τους ανθρώπους να το κόψουν και να εμποδίσουν τους νέους να το ξεκινήσουν, το κάπνισμα παραμένει η μεγαλύτερη αιτία κακής υγείας και πρόωρων θανάτων. Και παρά τους περιορισμούς στη διαφήμιση του τσιγάρου και του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, πολλοί νέοι εξακολουθούν να το ξεκινούν.
Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στις φτωχότερες χώρες, όπου η υποστήριξη για τη διακοπή του είναι περιορισμένη και οι πολιτικές ελέγχου του καπνού ασθενέστερες. Δεδομένων όλων αυτών, πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα που παρουσιάζει το
ηλεκτρονικό τσιγάρο;   
Οι συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου εισάγουν στον οργανισμό ποσότητα νικοτίνης θερμαίνοντας προπυλενογλυκόλη (e-liquid) που περιέχει νικοτίνη ώστε να δημιουργήσουν αερολύματα (αποκαλούμενα συνήθως «ατμός»), που συνήθως εισπνέεται.
Για να το πούμε απλά, εισάγουν νικοτίνη σχεδόν τόσο αποτελεσματικά όσο και τα συμβατικά τσιγάρα, αλλά χωρίς τη μεγάλη πλειονότητα των άλλων χημικών ουσιών που υπάρχουν στον καπνό.
 
Η κουλτούρα του «ατμίσματος»
Μια ολόκληρη κουλτούρα έχει αναπτυχθεί γύρω από το «άτμισμα», με πολλές συσκευές να παρέχουν ένα φάσμα προδιαγραφών και να προσφέρουν ένα μεγάλο σύνολο e-liquids, με διάφορες περιεκτικότητες σε νικοτίνη και αρώματα. Οι πιο ενθουσιώδεις μάλιστα κάνουν τροποποιήσεις και ασχολούνται με το «κυνήγι του καπνού» – συναγωνιζόμενοι ποιος θα παραγάγει τα μεγαλύτερα και πιο ενδιαφέροντα σύννεφα καπνού.
Οι νέοι πειραματίζονται με το e-cigarette, όπως άλλωστε και με όλα λίγο-πολύ, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό οδηγεί σε μετέπειτα χρήση τσιγάρου ή έστω σε μακροχρόνια χρήση e-cigarette.
Η ραγδαία άνοδος του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ειδικά μεταξύ όσων θέλουν να μειώσουν ή να κόψουν το κάπνισμα, έχει καταπλήξει τους ειδικούς της Δημόσιας Υγείας και την καπνοβιομηχανία. Και οι δύο προσπαθούν να προσαρμοστούν. Οι επαγγελματίες της Υγείας σπεύδουν να κάνουν έρευνες για να αναπτύξουν οδηγίες και πολιτικές βασισμένες σε αποδείξεις, ενώ οι καπνοβιομηχανίες αγοράζουν εταιρείες ηλεκτρονικού τσιγάρου και ρίχνουν τα δικά τους προϊόντα στην αγορά.
 
Θα έπρεπε να ανησυχούμε;
Θα έπρεπε να ανησυχούμε για αυτή την αναπτυσσόμενη τεχνολογία; Θα έπρεπε να ενθαρρύνουμε τους καπνιστές να χρησιμοποιήσουν e-cigarettes για να διακόψουν το κάπνισμα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα συνεχίσουν τη μακροχρόνια χρήση νικοτίνης; Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει ομοφωνία ότι οι καπνιστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα αν αισθάνονται ότι μπορεί να βοηθήσει, ενώ το Εθνικό Κέντρο για τη Διακοπή του Καπνίσματος και την Άσκηση υποστηρίζει τη χρήση τους.
Εν μέρει ο λόγος που οι «ατμιστές» είναι τόσο φανατικοί με αυτό το προϊόν και αντιδρούν σθεναρά στις επιθέσεις εναντίον του είναι ότι για πρώτη φορά νιώθουν να έχουν έλεγχο στη χρήση νικοτίνης, σταματούν τα κάπνισμα και ανακτούν τον έλεγχο της υγείας τους. Παραμένει ωστόσο πρόβλημα η έλλειψη ενημέρωσης για τις επιπτώσεις του e-cigarette. Αυτό πιθανώς δεν θα αλλάξει σύντομα, καθώς οι επιπτώσεις του καπνού κάνουν δεκαετίες για να φανούν, και το ίδιο θα συμβεί πιθανώς με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
 
Λιγότερα χημικά
Τίποτε δεν είναι εντελώς ακίνδυνο, ωστόσο ο πολύ μειωμένος αριθμός χημικών που υπάρχουν στον ατμό σε σχέση με τον καπνό του τσιγάρου δείχνει πως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως το e-cigarette είναι πολύ-πολύ λιγότερο επιβλαβές σε σχέση με το κάπνισμα.
Ως τμήμα της έρευνας των επιπτώσεων των e-cigarettes, ερευνήσαμε πώς τα κύτταρα των αρτηριών της καρδιάς, γνωστά ως ενδοθηλιακά κύτταρα στεφανιαίας αρτηρίας, ανταποκρίθηκαν όταν εκτέθηκαν τόσο στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου όσο και στον καπνό του συμβατικού τσιγάρου. Βρήκαμε πως τα κύτταρα έδειξαν μια σαφή αντίδραση στο στρες από τον καπνό του τσιγάρου, αλλά όχι στο ηλεκτρονικό.
Αυτό δείχνει πως οι καπνιστές μπορούν να μειώσουν αμέσως τις βλάβες από τον καπνό πηγαίνοντας από το συμβατικό τσιγάρο στο ηλεκτρονικό.
Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να λειτουργήσουν χωρίς την πρώτη δόση καφεΐνης της ημέρας. Κανείς όμως δεν ζητάει σοβαρά να κλείσουν ή να περιοριστούν τα μαγαζιά που πουλάνε καφέ.  
Η νικοτίνη είναι εθιστική, αλλά πολύ λιγότερο όταν είναι μόνη της και δεν βρίσκεται στον καπνό, όπου άλλες χημικές ουσίες ενισχύουν τη δράση της.
Στις δόσεις που καταναλώνονται από τους «ατμιστές» η ζημιά ίσως είναι πολύ μικρή (αν και πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα επ’ αυτού) και οι «ατμιστές» συνήθως οδηγούνται σταδιακά σε υγρά με μηδενική περιεκτικότητα σε νικοτίνη, ακόμα κι όταν συνεχίζουν να κάνουν χρήση e-cigarette.
Φυσικά, μπορεί να καταλήξουμε με έναν μεγάλο πληθυσμό μακροχρόνιων χρηστών νικοτίνης που προτιμούν να παίρνουν νικοτίνη με e-cigarettes παρά με τσιγάρα, αλλά προς το παρόν οι αποδείξεις δείχνουν πως αυτός ο πληθυσμός περιλαμβάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου πρώην καπνιστές. Και αυτό θα μπορούσε να αποφέρει τεράστιο κέρδος για τη δημόσια υγεία.
Πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην εμποδίζουμε την πρόσβαση των καπνιστών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και να μην υπερεκτιμούμε τη δυνητική βλάβη από τη χρήση τους, αν αυτό αποθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν τη μετάβαση από το κάπνισμα στο «άτμισμα». Το να κάναμε κάτι τέτοιο θα μας στερούσε μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες βελτίωσης της δημόσιας υγείας εδώ και 50 χρόνια.
 
Πηγή πρωτοτύπου: http://www.dailymail.co.uk/health/article-3651898/Vaping-better-smoking-one-best-ways-50-years-improving-world-s-health.html

HOT ΠΡΟΪΟΝΤΑ
2,50€

Ανταλλακτική κεφαλή αντίστασης 1,6ohm με 100% οργα.....

3,50€

Scandal Βάση Ατμιστική 10ml 20mg/ml PG / VGΑτμιστι.....

2,50€

Ανταλλακτική αντίσταση για τον ατμοποιητή για.....

3,00€

Ανταλλακτική αντίσταση για τους ατμοπο.....

ΑΡ.ΓΕΜΗ:120251903000 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ • ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ • ΑΜΒΡΟΥΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 56 • ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΚ 11744 • 2109246682