Η αλήθεια πίσω από τον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου

in Έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, Οφέλη Ηλεκτρονικού Τσιγάρου .

Πριν από κάποια χρόνια, το 2003, το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρωτοεμφανίστηκε στη ζωή μας ως ασφαλές εμπορικό προϊόν χωρίς καπνό που θα αποτελούσε απάντηση στο παραδοσιακό τσιγάρο. Λίγα χρόνια μόλις αργότερα, το 2007, το προϊόν αυτό που λάνσαρε μια μικρή κινέζικη εταιρεία μπήκε δυνατά στην αμερικανική αγορά και έκτοτε οι επαγγελματίες της Υγείας, οι πολιτικοί φορείς και οι ερευνητές ασχολούνται επισταμένως με το νέο τσιγάρο που έχει καταφέρει να δώσει ζωή σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία με κύκλο εργασιών 3 δισ. δολαρίων, 466 μάρκες και 7.764 (!) είδη αρωματικών, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Η νέα «καπνοβιομηχανία» (αν και πιο σωστό θα ήταν να την ονομάζαμε… ατμοβιομηχανία, αφού ο χρήστης του προϊόντος εισπνέει ατμό και όχι καπνό) απευθύνεται και σε νεαρότερες ηλικίες και με το μάρκετινγκ που κάνει έχει στόχο να δείξει πως το e-cigarette - ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι όχι μόνο πιο ασφαλές αλλά και πιο… κουλ. Και η αλήθεια είναι πως, αν και τα ευρήματα σχετικά με το νέο προϊόν είναι σχετικά λίγα λόγω της σύντομης παρουσίας του στην αγορά, ο ατμός τον οποίο εισπνέει ο χρήστης του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν βλάπτει την υγεία όπως ο καπνός, που ύστερα από έρευνες σε βάθος δεκαετιών έχει αποδειχθεί πως είναι καρκινογόνος και σχετίζεται με πλήθος προβλημάτων υγείας.
Ο Τζος Τζέισον, 21χρονος φοιτητής στο Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο προκειμένου να κόψει το κάπνισμα και ξαναέκανε παραδοσιακό τσιγάρο όταν τέλειωσε η μπαταρία της συσκευής του, κάτι που δείχνει πόσο εθιστική είναι η νικοτίνη. Έχοντας λοιπόν κάθε δικαίωμα… διά να ομιλεί, αφού σήμερα είναι χρήστης και του παραδοσιακού και του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ο Τζος τονίζει πως το νέο τσιγάρο δεν τον καθιστά παρία στις κοινωνικές συναναστροφές, δεν μυρίζει άσχημα, ενώ και η αναπνοή του επίσης δεν διακρίνεται από τη χαρακτηριστική δυσοσμία που παρατηρείται στην αναπνοή των παραδοσιακών καπνιστών. «Ευτυχώς, τελικά θα προτιμήσω το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το κλασικό» καταλήγει ο φοιτητής.
Ο Μάικλ Σίγκελ, από την άλλη πλευρά, φυσικός και καθηγητής των Επιστημών Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ, ίσως αποτελεί τον μεγαλύτερο συνήγορο του ηλεκτρονικού τσιγάρου και επισημαίνει την ωφέλειά του για τη δημόσια υγεία. Ο επιστήμονας, που αυτή την περίοδο διεξάγει έρευνες για το e-cigarette, δηλώνει πως πιστεύει ότι το νέο προϊόν θα μπορούσε να κάνει τους καπνιστές να διακόψουν ή να μειώσουν δραστικά μια συνήθεια που αποτελεί τη νούμερο 1 αιτία για τους θανάτους που μπορούν να προβλεφθούν και να αποτραπούν.
Επισημαίνει ακόμη, επικαλούμενος στοιχεία από την  αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ότι με τα υπάρχοντα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο (τσίκλες, επιθέματα νικοτίνης κ.ά.) μόνο ένα 4% με 7% καταφέρνει να απαλλαγεί από αυτή τη συνήθεια, συμπληρώνοντας πάντως πως πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα, τόσο για την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου όσο και για τη δραστικότητά του στη διακοπή του καπνίσματος. 
Ο Σίγκελ μάλιστα, ο οποίος εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες συμμετέχει με κάθε τρόπο στον αντικαπνιστικό αγώνα και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού, ιδιαίτερα για τους παθητικούς καπνιστές, δηλώνει χαρακτηριστικά πως «το ηλεκτρονικό τσιγάρο αντιπροσωπεύει έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του καπνίσματος που έχουν εμφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια». 


HOT ΠΡΟΪΟΝΤΑ
2,50€

Ανταλλακτική κεφαλή αντίστασης 1,6ohm με 100% οργα.....

3,50€

Scandal Βάση Ατμιστική 10ml 20mg/ml PG / VGΑτμιστι.....

2,50€

Ανταλλακτική αντίσταση για τον ατμοποιητή για.....

3,00€

Ανταλλακτική αντίσταση για τους ατμοπο.....

ΑΡ.ΓΕΜΗ:120251903000 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ • ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ • ΑΜΒΡΟΥΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 56 • ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΚ 11744 • 2109246682