Μείωση καρδιαγγειακών προβλημάτων & ηλεκτρονικό τσιγάρο.

in Έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, Οφέλη Ηλεκτρονικού Τσιγάρου , Συμβουλές για το ηλεκτρονικό τσιγάρο .

Τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς ευθύνονται για 17 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο και η τάση είναι αυξητική. Μόνο στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους, λόγω κάποιου νοσήματος του καρδιαγγειακού συστήματος περίπου 50.000 άτομα! Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξήθηκε από 14.603 ανά 100.000 άτομα το 1971 σε 31.797 ανά 100.000 το 2001 (δηλαδή αύξηση 117%). Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1970- 1990, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμφάνισε αύξηση της θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο. Δυστυχώς, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθυσμός της χώρας μας, μετά τις δεκαετίες του 1950-1960 έπαψε να ανήκει στους χαμηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα πληθυσμούς. 

Είναι γνωστοί οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα: Το κάπνισμα, το υπερβολικό φαγητό, η έλλειψη άσκησης και γενικότερα ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής. Όμως και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε επηρεάζει σημαντικά τη δυνατότητά μας να κάνουμε τις σωστές επιλογές. Ο κάτοικος των σύγχρονων μεγαλουπόλεων νιώθει εγκλωβισμένος σε έναν τρόπο ζωής που όχι μόνο δεν προάγει την υγεία της καρδιάς, αλλά την απειλεί καθημερινά, με αποτέλεσμα παρά τις προόδους στη θεραπεία να αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Στόχος της Ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών. 

Για τη σημερινή Ημέρα και το μήνυμά της μίλησαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Δημήτριος Κρεμαστινός και ο Καθηγητής Καρδιολογίας, Διευθυντής Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΠΓΝ «Αττικόν» κ. Ιωάννης Λεκάκης. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι αφιερωμένη στην επιρροή του περιβάλλοντος στην καρδιά μας, γιατί υγιές περιβάλλον σημαίνει και γερή καρδιά. Ειδικά ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις μεγαλουπόλεις δρα αρνητικά στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου είναι και το κάπνισμα, ενώ στη χώρα μας δεν έχει εφαρμοστεί αυστηρά, σε αντίθεση με άλλες χώρες, ο αντικαπνιστικός νόμος σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλους δημόσιους χώρους. Τα τσιγάρα παραμένουν δυστυχώς πολύ φθηνά στη χώρα μας, ενώ παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται, είναι αναμφισβήτητο ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει λιγότερο από το πραγματικό. Είναι γεγονός, τόνισε ο κ. Λεκάκης, πως όπως επισημαίνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 50% των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ το 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν! 

Μπορεί ο γενετικός παράγοντας να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών, ωστόσο, όλο και περισσότερα δεδομένα σήμερα επιβεβαιώνουν πως η λέξη- κλειδί στην αντιμετώπισή της είναι η πρόληψη και η αλλαγή του τρόπου ζωής. Αυτό επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής και τη επιστροφή στην ξεχασμένη Μεσογειακή Δίαιτα, τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε κανονικά επίπεδα, καθώς και την αυξημένη σωματική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα με καθημερινό περπάτημα. Μάλιστα αρκεί μισή ώρα άσκησης την ημέρα για πέντε τουλάχιστον ημέρες την εβδομάδα για να προστατέψουμε το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της καρδιάς είναι το κάπνισμα. Παρότι έχουν ληφθεί σχεδόν όλα τα μέτρα κατά του καπνίσματος, σημείωσε ο κ. Κρεμαστινός, πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να καπνίζουν και να πεθαίνουν από καρκίνο και καρδιοπάθειες. Δυστυχώς, τόνισε ο καθηγητής, στην Ελλάδα έχουμε τη φθηνότερη τιμή τσιγάρου στην Ευρωζώνη. Πρόσφατα, με 5 λεπτά αύξηση της τιμής του αποτράπηκε η καταβολή των 25 ευρώ για όλους τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία. Μια αύξηση της τάξεως του 1 ευρώ θα μπορούσε να επιλύσει πολλά προβλήματα των νοσοκομείων μας και της υγείας γενικότερα, που λόγω της οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορούν να επιλυθούν. 

‘Οσον αφορά στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ο κ. Κρεμαστινός ανέφερε πως πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ‘’Αddiction’’ (Eθισμός), μετανάλυση των 81 μεγαλύτερων μελετών που αφορούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο και η οποία διαπιστώνει ότι είναι ασφαλές στη χρήση του, ότι οι χημικές ουσίες που περιέχουν οι υδρατμοί της νικοτίνης είναι σαφώς λιγότερο επικίνδυνες από αυτές που παράγονται κατά την καύση του τσιγάρου και ότι οι παθητικοί καπνιστές του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν βλάπτονται - συγκριτικά με τους παθητικούς καπνιστές του τσιγάρου. «Μάλιστα Βρετανοί επιστήμονες», πρόσθεσε, «υποστηρίζουν ότι εάν όλοι οι καπνιστές σήμερα άρχιζαν να καπνίζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τότε θα σώζονταν εκατομμύρια ζωές, δεδομένου ότι μόνο στην Αγγλία χάνονται 100.000 άνθρωποι κάθε χρόνο λόγω του καπνίσματος. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, από το 2016 το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Αγγλία θα ενταχθεί στην κατηγορία των θεραπευτικών φαρμάκων. Μετά από όλα αυτά και παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται, είναι αναμφισβήτητο ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει λιγότερο από το πραγματικό».

HOT ΠΡΟΪΟΝΤΑ
2,50€

Ανταλλακτική κεφαλή αντίστασης 1,6ohm με 100% οργα.....

3,50€

Scandal Βάση Ατμιστική 10ml 20mg/ml PG / VGΑτμιστι.....

2,50€

Ανταλλακτική αντίσταση για τον ατμοποιητή για.....

3,00€

Ανταλλακτική αντίσταση για τους ατμοπο.....

ΑΡ.ΓΕΜΗ:120251903000 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ • ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ • ΑΜΒΡΟΥΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 56 • ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΚ 11744 • 2109246682