Αγγλική μελέτη: Η μετάβαση από το τσιγάρο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων

in Έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο .

. Eρευνητές ανακάλυψαν ότι η μετάβαση από το παραδοσιακό τσιγάρο στο ηλεκτρονικό, βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων μόλις από τον πρώτο μήνα χρήσης, επιβεβαιώνοντας ότι οι συσκευές ατμίσματος είναι ένα χρήσιμο και παράλληλα λιγότερο επιβλαβές εργαλείο για την διακοπή του καπνίσματος. Τέλος, αναφέρουν ότι η χρήση τους μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. 

«Η μετάβαση από τον καπνό του τσιγάρου στο ηλεκτρονικό τσιγάρο βελτιώνει σημαντικά την αγγειακή λειτουργία ήδη από τον πρώτο μήνα χρήσης», δήλωσε ο καθηγητής Jacob George από το Πανεπιστήμιο του Dundee και ένας εκ των συντακτών της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό του αμερικανικού κολλεγίου καρδιολογίας.

Η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με την τελευταία δημοσιευμένη έρευνα που αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργικότητα των αιμοφόρων αγγείων. Ο Jacob George και οι άλλοι συντάκτες της έρευνας δηλώνουν ότι η μελέτη είναι ατελής από πολλές απόψεις, διότι αναφέρεται μόνο στην επίδραση μιας ενιαίας συνόδου και όχι επαναλαμβανόμενων συνεδριών.


Η μελέτη "Οι καρδιαγγειακές επιπτώσεις της μετάβασης από τα τα παραδοσιακά τσιγάρα σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ", πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές  Jacob George ,  Muhammad Hussain ,  Thenmalar Vadiveloo ,  Sheila Ireland ,  Pippa Hopkinson ,  Allan D. Struthers ,  Peter T. Donnan ,  Faisel Khan  και  Chim C. Lang, του Πανεπιστήμιο Dundee της Σκωτία, χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Health και διήρκεσε δύο χρόνια. Εξέτασε δεδομένα από 114 ενήλικες, τους οποίους χώρισε σε τρεις ομάδες. Τα μέλη της κάθε μίας ομάδας κάπνιζε τουλάχιστον 15 τσιγάρα ημερησίως για τουλάχιστον δύο χρόνια, αλλά δεν είχε δείξει σημάδια καρδιαγγειακών παθήσεων.


Η μία ομάδα περιλάμβανε 40 άτομα που δεν επιθυμούσαν να σταματήσουν το κάπνισμα, ενώ οι άλλες δύο ομάδες αποτελούνταν από 37 άτομα. Στην πρώτη ομάδα δόθηκαν ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιείχαν νικοτίνη και στην δεύτερη ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη.Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι συνέχιζαν να καπνίζουν παραδοσιακά τσιγάρα δεν παρουσίασαν διαφορά στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων κατά τη διάρκεια του μήνα. Ωστόσο, όσοι έκαναν την μετάβαση από το παραδοσιακό τσιγάρο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, είχαν σχετική βελτίωση μεγαλύτερη από 20% και ήταν στα μισά του δρόμου για να ανακτήσουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στο ίδιο επίπεδο με τους μη καπνιστές. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν τόσο σε αυτούς που έκαναν ηλεκτρονικό τσιγάρο με ή χωρίς νικοτίνη.


Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και ο τρόπος με τον οποίο οι συμμετέχοντες είχαν καπνίσει στο παρελθόν, έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες που είχαν μετατραπεί σε ατμιστές είδαν βελτίωση κατά 1,5% στη διάμετρο της αρτηρίας τους, σε σύγκριση με την ομάδα που συνέχισε να καπνίζει.


Η ομάδα λέει ότι εάν μια τέτοια βελτίωση διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία καθώς προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η βελτίωση κατά μία εκατοστιαία μονάδα στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων συνδέεται με μείωση 13% των καρδιαγγειακών προβλημάτων.Ο καθηγητής Jacob George σημείωσε επίσης ότι οι γυναίκες φαίνεται να βελτιώνονται περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες, αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί. 


Ωστόσο, η ομάδα επισημαίνει ότι παρόλο που η μελέτη δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα καπνού, δεν αποδεικνύει ότι οι συσκευές είναι ασφαλείς."Αυτή η μελέτη δεν δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή. Δείχνει ωστόσο ότι μέσα σε ένα μήνα χρήσης αυτών των συσκευών υπάρχουν θετικές επιδράσεις στο αγγειακό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι η αγγειακή σας υγεία βελτιώνεται αν είστε καπνιστής και κάνετε την μετάβαση σε ηλεκτρονικό τσιγάρο "- είπε ο καθηγητής Jeremy Pearson του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς και χρηματοδότης της σχετικής έρευνας.


"Δεν συνιστούμε σε κανέναν μη καπνιστή να ξεκινήσει το άτμισμα”, επισήμανε.

HOT ΠΡΟΪΟΝΤΑ
2,50€

Ανταλλακτική κεφαλή αντίστασης 1,6ohm με 100% οργα.....

3,50€

Scandal Βάση Ατμιστική 10ml 20mg/ml PG / VGΑτμιστι.....

2,50€

Ανταλλακτική αντίσταση για τον ατμοποιητή για.....

3,00€

Ανταλλακτική αντίσταση για τους ατμοπο.....

ΑΡ.ΓΕΜΗ:120251903000 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ • ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ • ΑΜΒΡΟΥΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 56 • ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΚ 11744 • 2109246682