Η σύντομη ιστορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου

.

Πριν από λίγα μόλις χρόνια, το 2003, ένας κινέζος φαρμακοποιός, ο Χον Λικ, 52 ετών τότε, ο οποίος κάπνιζε ούτε λίγο ούτε πολύ τρία πακέτα την ημέρα, κατασκεύασε το πρώτο ηλεκτρονικό τσιγάρο όταν ο πατέρας του, φανατικός καπνιστής κι εκείνος, πέθανε από καρκίνο του πνεύμονος. Φαίνεται όμως πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει μόνο ιστορία αλλά και… προϊστορία, αφού ο αμερικανός εφευρέτης Χέρμπερτ Γκίλμπερτ ήταν ο πρώτος που το 1963 σκέφτηκε να φτιάξει ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς καπνό, σε μια εποχή όπου ο καπνός ήταν ευρέως διαδεδομένος και οι επιπτώσεις του στην υγεία του πληθυσμού δεν ήταν ακόμη τόσο εμφανείς όσο σήμερα. 
Σε ευρεία κλίμακα όμως το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπήκε στη ζωή μας το 2007, όταν εισήχθη στο εμπόριο σε ΗΠΑ και Βρετανία ως μέσο διακοπής του καπνίσματος, από την κατασκευάστρια εταιρεία Ruyan Group. Παρά το γεγονός ότι αρχικά, το 2008, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ζητήσει από τις εταιρείες να μη διαφημίζουν το e-cigarette ως μέσο διακοπής του καπνίσματος γιατί δεν υπήρχαν επιστημονικές αποδείξεις για κάτι τέτοιο, η εταιρεία απέδειξε με μελέτη πως είναι λιγότερο επιβλαβές από το παραδοσιακό τσιγάρο κατά 100 με 1.000 φορές, ενώ όταν χρησιμοποιεί κανείς τη νέα συσκευή εμφανώς ο καπνός δεν απορροφάται από τον πνεύμονα αλλά από το ανώτερο αναπνευστικό.
Το 2010 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων είχε εκφράσει ανησυχία για την παρουσία διαιθυλενογλυκόλης και κάποιων καρκινογόνων ουσιών στο υγρό που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά σύντομα αποδείχθηκε πως η ουσία αυτή υπάρχει στο ελάχιστο, μη τοξικό ποσοστό του 1%, ενώ τα καρκινογόνα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα που έχουν τα έμπλαστρα ή οι τσίκλες νικοτίνης, προϊόντα που ο ίδιος οργανισμός είχε επιτρέψει να κυκλοφορούν στο εμπόριο! 
Το 2011 βρίσκει τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών όπου χρησιμοποιείται ευρέως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ σε ερωτηματολόγιο που δόθηκε σε 3.500 χρήστες οι περισσότεροι απάντησαν πως τους βοηθούσε να απαλλαγούν από το κάπνισμα και το 79% απάντησαν πως φοβούνταν ότι θα ξαναγυρνούσαν στο παραδοσιακό τσιγάρο αν σταματούσαν το e-cigarette. Το 2012 η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου διπλασιάζεται μεταξύ των εφήβων στις ΗΠΑ, τάση που παρατηρείται και στους ενηλίκους.
Το 2014 μελέτη έδειξε πως το e-cigarette κερδίζει τη μάχη που δίνουν οι χρήστες του για να σταματήσουν το κάπνισμα, ενώ όσον αφορά την ασφάλεια επισημαίνεται πως ένα τσιγάρο ηλεκτρονικό ναι μεν περιέχει νιτροσαμίνες και βαριά μέταλλα, όπως κάδμιο και νικέλιο, αλλά σε ποσότητες από 9 ως 450 φορές χαμηλότερα σε σχέση με το παραδοσιακό τσιγάρο. Πέρυσι δύο έρευνες ήρθαν να καταδείξουν την υπεροχή του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αφενός η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας ύστερα από μελέτη πρότεινε να αδειοδοτηθεί ως προϊόν υποβοήθησης της διακοπής του καπνίσματος επισημαίνοντας πως είναι κατά 95% ασφαλέστερο του παραδοσιακού, αφετέρου το Βαρόμετρο Υγείας της Γαλλίας μετά από τηλεφωνικές συνεντεύξεις με πάνω από 15.000 άτομα εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να βοηθήσει χιλιάδες καπνιστές να απαλλαγούν από τη βλαβερή αυτή συνήθεια. 
Έχοντας δώσει μάχες για να πείσει για τη χρησιμότητά του, κόντρα πολλές φορές τα συμφέροντα των καπνοβιομηχανιών, το ηλεκτρονικό τσιγάρο σχεδόν μία δεκαετία μετά είναι σήμερα εδώ διεκδικώντας το δικό του μερίδιο αγοράς και προσφέροντας μια λύση σαφώς πιο υγιεινή και ασφαλή.
HOT ΠΡΟΪΟΝΤΑ
2,50€

Ανταλλακτική κεφαλή αντίστασης 1,6ohm με 100% οργα.....

3,50€

Scandal Βάση Ατμιστική 10ml 20mg/ml PG / VGΑτμιστι.....

2,50€

Ανταλλακτική αντίσταση για τον ατμοποιητή για.....

3,00€

Ανταλλακτική αντίσταση για τους ατμοπο.....

ΑΡ.ΓΕΜΗ:120251903000 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ • ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ • ΑΜΒΡΟΥΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 56 • ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΚ 11744 • 2109246682