Η συμβουλή ενός χημικού: «Οχι» στην ξηρά καύση της σπείρας ηλεκτρονικών τσιγάρων

.

Ο δρ Μίροσλαβ Ντβόρνιτσακ, χημικός, ενδιαφέρθηκε για το «άτμισμα» και το ηλεκτρονικό τσιγάρο αφότου έκοψε το κάπνισμα πριν από μερικά χρόνια. Στο μπλογκ για την Επιστήμη και την Πολιτική περί Νικοτίνης σχολιάζει την ξηρά καύση, μια συνήθη πρακτική που συνίσταται στη θέρμανση ενός γυμνού πηνίου (σπείρας) πριν από τη χρήση της.
 
Να γίνει ξηρή καύση ή να μη γίνει;
 
Η επιλογή του Άμλετ για τη στεγνή καύση ή μη είναι περισσότερο ένα
ζήτημα ασφάλειας στο
ηλεκτρονικό τσιγάρο παρά οτιδήποτε άλλο. Όπως υπενθυμίζει ο χημικός, μια ξηρά καύση συνίσταται στην εφαρμογή μεγάλης ενέργειας σε ένα γυμνό πηνίο για να το θερμάνει και να το «καθαρίσει» από τα υπολείμματα που σχηματίζονται. Χρησιμοποιείται επίσης για ευθυγράμμιση και αραίωση.
Μια τέτοια πρακτική, σύμφωνα με τους ειδικούς, επηρεάζει τη δομή του κράματος ή του μετάλλου από το οποίο αποτελείται το πηνίο στην επιφάνειά του και μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή μερικών σωματιδίων που θα κολλήσουν στα αερολύματα και θα καταναλωθούν από τον χρήστη.
Το ζήτημα της ξηράς καύσης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είχε προηγουμένως τεθεί από τον κ. Κωνσταντίνο Φαρσαλινό, ο οποίος ζήτησε βοήθεια από έναν ειδικό της Επιστήμης των Υλικών, τον Πέδρο Καρβάλιο. Στα συμπεράσματά τους συνιστούν να μη γίνεται ξηρά καύση κανενός τύπου σπείρας.
 
Τι είναι ένα πηνίο;
 
Η χημική σύνθεση των θερμαντικών στοιχείων ακολουθεί τις τάσεις. Αυτό το θερμαντικό στοιχείο είναι κατασκευασμένο από σύρμα αντοχής που εκτίθεται σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Διαφορετικοί τύποι συρμάτων χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και η ποιότητά τους εξαρτώνται από το εμπορικό σήμα. Οπως συνοψίζεται από τον δρα Ντβόρνιτσακ, χρησιμοποιούνται κράμα kanthal (φερριτικός σίδηρος - χρώμιο - αλουμίνιο), ανοξείδωτος χάλυβας, Nichrome (νικελούχο χρώμιο) και, τελευταία, καθαρά μέταλλα, όπως το νικέλιο ή το τιτάνιο.
Το Kanthal είναι κράμα σιδήρου (Fe, 70%), χρώμιο (Cr, 20%-30%) και αλουμίνιο (Al, 4%-7%). Όταν θερμαίνονται, τα οξείδια αλουμινίου σχηματίζουν ένα προστατευτικό στρώμα στην επιφάνεια του σύρματος. Το Kanthal είναι ένα από τα σπάνια κράματα που χρησιμοποιούνται σε θερμαντικά στοιχεία που δεν επιτρέπουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας από τα πιο προηγμένα είδη ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Το Nichrome είναι κράμα χρωμίου (Cr, 80%) και νικελίου (Ni, 20%). Οταν θερμαίνεται στη λεγόμενη «κόκκινη θερμοκρασία», αναπτύσσεται ένα εξωτερικό στρώμα οξειδίου του χρωμίου III, το οποίο προστατεύει το θερμαντικό στοιχείο από περαιτέρω οξείδωση.
Το Ni200 είναι ένα πλήρες υλικό νικελίου (Ni). Το οξείδιο του νικελίου σχηματίζεται όταν το καλώδιο θερμαίνεται πάνω από τους 400°C. Ανάλογα με τον βαθμό οξείδωσης μπορούν να σχηματιστούν δύο τύποι οξειδίων: το πράσινο οξείδιο του νικελίου είναι αδρανές, αλλά το μαύρο οξείδιο του νικελίου είναι πολύ δραστικό.
Ο ανοξείδωτος χάλυβας (SS) εισήχθη πρόσφατα στην αγορά των «ατμιστών». Ο χάλυβας είναι κράμα σιδήρου (Fe) και άνθρακα (C). Η ανοξείδωτη ιδιότητα του χάλυβα οφείλεται στην παρουσία τουλάχιστον 13% χρωμίου (Cr). Το χρώμιο προλαμβάνει τον σχηματισμό προστατευτικού στρώματος από οξείδιο του χρωμίου. Ορισμένες μολυσματικές ουσίες με τη μορφή ιχνοστοιχείων υπάρχουν στον ανοξείδωτο χάλυβα. Το κλασικό SS316 περιέχει επίσης μικρές ποσότητες μολυβδενίου (Mo, 2,5%) και μαγγανίου (Mn, 2%).
 
Γιατί είναι επικίνδυνη η ξηρά καύση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα;
 
Μια ξηρά καύση είναι επικίνδυνη για τρεις λόγους:
Η επικάλυψη οξειδωμένου υλικού που σχηματίζεται στην επιφάνεια μπορεί να αποκολληθεί κατά τη διάρκεια του «ατμίσματος» και να μεταφερθεί στους πνεύμονες ταυτόχρονα με τα αερολύματα, με τη μορφή μικροσκοπικών σωματιδίων ή συμπαγών σωματιδίων.
Η σωματιδιακή ύλη μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες. Το νικέλιο, για παράδειγμα, αναγνωρίζεται ότι προκαλεί δερματικό εξάνθημα, κνησμό και ερυθρότητα. Το νικέλιο είναι επίσης καρκινογόνος ένωση όταν συνδυάζεται με μονοξείδιο του άνθρακα (CO), ως προϊόν ατελούς καύσης υδατανθράκων. Ως εκ τούτου, αυτός ο τύπος τοξικότητας είναι κατά πάσα πιθανότητα λιγότερο σημαντικός στην περίπτωση των ηλεκτρονικών τσιγάρων απ’ ό,τι στα καύσιμα προϊόντα καπνού.
Η σωματιδιακή ύλη μπορεί επίσης να είναι τοξική για τους οργανισμούς. Για παράδειγμα, κάτι τέτοιο έχει περιγραφεί σαφώς στην περίπτωση των συγκολλητών που εκτίθενται σε οξείδια μαγγανίου.
Για τον χημικό, μια ξηρά καύση μπορεί να ενισχύσει την κανονική διαδικασία διάβρωσης στην επιφάνεια του πηνίου και να προκαλέσει πρόωρη επιδείνωση της ποιότητας του θερμαντικού στοιχείου. Τοξικές (για το μαγγάνιο) ή καρκινογόνες επιδράσεις (για το χρώμιο VI, μια πιο οξειδωμένη μορφή σε σύγκριση με το χρώμιο III) είναι απίθανες επειδή η δόση είναι πολύ μικρή.
 
Ακούσια ξηρά καύση
 
Μια ακούσια ξηρά καύση μπορεί επίσης να συμβεί όταν υγρό αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει ελαττωθεί στο ντεπόζιτο και το βαμβάκι δεν είναι αρκετά υγρό. Η συμβουλή μας, εάν αυτό συμβεί, είναι να ξεφορτωθείτε την καμένη σπείρα και να τοποθετήσετε μια ολοκαίνουργια.
Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν είναι καλή ιδέα να επαναχρησιμοποιηθούν παλιές σπείρες, καθώς πιθανότατα η διάβρωση έχει αναπτυχθεί και έχει ήδη αμβλύνει την επιφάνεια του μετάλλου. Εξάλλου, δεν συνιστάται ανταλλαγή χρησιμοποιημένων σπειρών μεταξύ χρηστών.
 
Ας δούμε συγκριτικά το θέμα
 
Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτεί κανείς ότι μια ξηρά καύση θα έκανε το «άτμισμα» χειρότερο από το κάπνισμα. Παρ' όλα αυτά, αυξάνει τον κίνδυνο έκλυσης δυνητικά επιβλαβών ενώσεων που ενδέχεται να εισπνευστούν από τον χρήστη. Προκειμένου να ελεγχθεί η συνοχή μιας σπιτικής σπείρας και να καθαριστεί από τα παραγόμενα υπολείμματα, μια μέτρια θέρμανση του σύρματος μπορεί να φανεί χρήσιμη, σύμφωνα με την εμπειρία των «ατμιστών».
Αυτοί οι χρήστες συμβουλεύουν γενικά να φτιάχνουμε ανέπαφα πηνία έτσι ώστε να μην έχουν καυτά σημεία. Η χρήση ενός περιστρεφόμενου (σπειροειδούς) σχήματος βοηθά επίσης στην κατασκευή των πηνίων με αναπαραγώγιμο τρόπο.
Σήμερα στην αγορά υπάρχουν θερμαντικά στοιχεία από κεραμικά υλικά. Η δοκιμή τέτοιων στοιχείων βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα ίσως δημοσιοποιηθούν σύντομα. Στα χαρτιά ένα τέτοιο υλικό φαίνεται να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή σε σύγκριση με κράματα ή μέταλλα, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο τύποι κεραμικών πηνίων με δύο πολύ διαφορετικά επίπεδα ασφάλειας.
Δεδομένου ότι η τάση, προς το παρόν, είναι προς ένα ασφαλέστερο «άτμισμα», με επιλογή της καλύτερης ποιότητας υγρού αναπλήρωσης, αγοράζοντας τα πιο προηγμένα είδη ηλεκτρονικών τσιγάρων, που επιτρέπουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας, γιατί να μην ακολουθήσετε τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων και να μην κάψετε σκοπίμως τα πηνία σας και τη «σαβούρα» που έχει σχηματιστεί πάνω σε αυτά;


HOT ΠΡΟΪΟΝΤΑ
2,50€

Ανταλλακτική κεφαλή αντίστασης 1,6ohm με 100% οργα.....

3,50€

Scandal Βάση Ατμιστική 10ml 20mg/ml PG / VGΑτμιστι.....

2,50€

Ανταλλακτική αντίσταση για τον ατμοποιητή για.....

3,00€

Ανταλλακτική αντίσταση για τους ατμοπο.....

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Ambition Mods Bishop MTL RTA 4ml

ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά
37,40€ 44,00€

Εκλεπτισμένος σχεδιασμός & Υψηλή απόδοσηΣας πα.....

1,00€ 3,00€

Ανταλλακτικό γυαλί για τον ατμοποιητή για ηλε.....

1,00€ 3,50€

Aspire Nautilus Prime ανταλλακτική δεξαμενή 2mlΑντ.....

5,00€ 10,00€

FreeMax Disposable Tank GEMM Pod DTLΗ δεξαμενή GEM.....

8,00€ 16,00€

Geekvape Aegis Boost RBA PodΤο Boost RBA Pod από τ.....

1,00€ 3,60€

One POD = στεγανό PODΑνταλλακτική δεξαμενή για το&.....

1,00€ 3,20€

Ανταλλακτικό Pod για το ηλεκτρονικό τσιγάρο G.....

4,00€ 8,00€

GeekVape MTL N80 Fused Clapton WireΣυσκευασία σύρμ.....

5,00€ 8,00€

Συσκευασία σύρματος 3 μέτρων από την GeekVape. T.....

1,00€ 3,00€

Σύρμα τύπου Ni801 από την GeekVape σε συσκευασία τ.....

4,00€ 8,00€

Συσκευασία σύρματος 3 μέτρων από την GeekVape. T.....

1,00€ 7,00€

Innokin EQ FLTR 2ml Pod ΔεξαμενήΔεξαμενή χωρητικότ.....

1,00€ 2,50€

Innokin EQ FLTR Φίλτρο / Επιστόμιο (10 τμχ)Βιοδιασ.....

5,00€ 10,00€

Ανταλλακτικά Pods για το ηλεκτρονικό τσιγάρ.....

3,00€ 8,90€

Επιστόμιο drip tip τύπου 510 από την Just Fog .....

1,00€ 3,00€

Ανταλλακτικό Tube & orings βάσης για το ηλεκτρ.....

0,50€ 3,00€

Καλώδιο φόρτισης Micro Usb Just Fog για την φόρτισ.....

5,00€ 10,00€

Ανταλλακτικές αντιστάσεις MiniFit SΑνταλλακτικές δ.....

lost Vape Centaurus Aio Kit B80

ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά
67,00€ 78,90€

lost Vape Centaurus Aio Kit B80Το  κιτ Centau.....

1,00€ 3,00€

UD Organic Cotton Koh Gen Do JapanΑυθεντικό Ιαπωνι.....

ΑΡ.ΓΕΜΗ:120251903000 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ • ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ • ΑΜΒΡΟΥΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 56 • ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΚ 11744 • 2109246682