Οι γιατροί έχουν ηθική υποχρέωση να προτείνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στους καπνιστές, ως αποτελεσματικά βοηθήματα.

in Έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο .

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Εσωτερικής Ιατρικής του Αυστραλιανού Βασιλικού Κολεγίου Γιατρών ανασκοπεί τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, δεδομένου πως οι συσκευές αυτές ,αποδεικνύονται αποτελεσματικά βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος οι γιατροί πρέπει να τις συνιστούν στους καπνιστές που αγωνίζονται να σταματήσουν το τσιγάρο.
Η μελέτη διεξήχθη από τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας Κόλιν Mέντελσον, έναν διάσημο υπέρμαχο της μείωσης των βλαβών από το κάπνισμα, ο οποίος έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των παράλογων κανονισμών για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Αυστραλία.
Στην Αυστραλία οι συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι νόμιμες, αλλά η χρήση συσκευών αναπλήρωσης που περιέχουν νικοτίνη δεν είναι. Τον Αύγουστο του 2016 αρκετοί ακτιβιστές της δημόσιας υγείας, μεταξύ των οποίων η Συμμαχία Νέας Νικοτίνης (ΣΝΝ), υπέβαλαν προτάσεις στην τοπική ρυθμιστική αρχή Διαχείριση Θεραπευτικών Προϊόντων (ΔΘΠ) για να αφαιρέσουν τις συγκεντρώσεις νικοτίνης κάτω από το 3,6% από τα όρια τοξικότητας.
Ωστόσο τον Φεβρουάριο του 2017 η Διαχείριση Θεραπευτικών Προϊόντων απέρριψε την αίτηση και επιβεβαίωσε την απαγόρευση της νικοτίνης. «Η Διαχείριση ουσιαστικά λέει ότι εκατοντάδες χιλιάδες Αυστραλοί έχουν ήδη σταματήσει το κάπνισμα χρησιμοποιώντας τα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Φύγατε από λάθος δρόμο. Δεν πρόκειται να σας αφήσουμε να το κάνετε αυτό. Αλλά μπορείτε να πάτε και να αγοράσετε ένα πακέτο τσιγάρων καπνού, κανένα πρόβλημα» δηλώνει προς το παρόν ο δρ Aτίλα Ντάνκο από τη Συμμαχία Νέας Νικοτίνης της Αυστραλίας.
«Οι γιατροί έχουν καθήκον να φροντίζουν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή διαχείριση σε κάθε συνάντηση. Η αποσιώπηση μιας νόμιμης θεραπευτικής επιλογής που θα μπορούσε να αποτρέψει μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια αποτελεί αθέτηση αυτής της υποχρέωσης».
Κόλιν Μέντελσον, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας
Για να μπορέσουν να αγοράσουν ηλεκτρονικά υγρά που περιέχουν νικοτίνη, οι Αυστραλοί καπνιστές που επιθυμούν να αλλάξουν πρέπει πρώτα να λάβουν συνταγή από γιατρό και στη συνέχεια να βρουν ένα φαρμακείο που πράγματι πωλεί ηλεκτρονικά υγρά. Ωστόσο, κατά ειρωνικό τρόπο, το να αγοράζει κανείς ένα πακέτο θανάσιμων τσιγάρων, που είναι γνωστό ότι είναι πολύ πιο επιβλαβή από τα «ατμιζόμενα» προϊόντα, γίνεται πολύ εύκολα με απροκάλυπτο τρόπο.
 
Σημαντικά επιστημονικά δεδομένα υπέρ των ηλεκτρονικών τσιγάρων για διακοπή του καπνίσματος
Στην επισκόπηση των τελευταίων επιστημονικών στοιχείων σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ο καθηγητής Mέντελσον αναφέρθηκε σε αρκετές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι συσκευές είναι ευρέως διαθέσιμες και σχετίζονται με μειωμένα ποσοστά καπνίσματος.
Ο Mέντελσον αναφέρθηκε επίσης στην έκθεση του 2016 του Βασιλικού Κολεγίου Γιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, παρά το γεγονός πως δεν είναι εντελώς ακίνδυνο, το «άτμισμα» θεωρείται ότι είναι τουλάχιστον 95% πιο ασφαλές από το κάπνισμα. Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, όταν η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (ΥΔΥΑ) δημοσίευσε τα ευρήματα από μια έρευνα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που διεξήχθη από ανεξάρτητους ειδικούς στον τομέα του καπνού.
«Οι γιατροί έχουν καθήκον να φροντίζουν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή διαχείριση σε κάθε συνάντηση» δήλωσε ο Mέντελσον. «Η αποσιώπηση μιας νόμιμης θεραπευτικής επιλογής που θα μπορούσε να αποτρέψει μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια αποτελεί αθέτηση αυτής της υποχρέωσης».
«Για τους ασθενείς που έχουν επανειλημμένως αποτύχει να σταματήσουν το κάπνισμα με συμβατικές στρατηγικές ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια νόμιμη επιλογή που βασίζεται σε στοιχεία για τη μείωση της βλάβης. Η χρήση τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη δημόσια υγεία στην Αυστραλία» πρόσθεσε.
«Για τους ασθενείς που έχουν επανειλημμένως αποτύχει να σταματήσουν το κάπνισμα με συμβατικές στρατηγικές το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια νόμιμη επιλογή που βασίζεται σε στοιχεία για τη μείωση της βλάβης. Η χρήση τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη δημόσια υγεία στην Αυστραλία».
Κόλιν Mέντελσον, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας
Δυστυχώς, τα ποσοστά καπνίσματος στην Αυστραλία έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 21.000 έως 2,4 εκατομμύρια μεταξύ 2013 και 2016 και ο Mέντελσον το αποδίδει στην προσέγγιση που ακολουθούν οι τοπικές αρχές. «Για πρώτη φορά δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική μείωση του ποσοστού καπνίσματος αλλά αύξηση του αριθμού των καπνιστών στην Αυστραλία» δήλωσε ο Mέντελσον το περασμένο καλοκαίρι, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά τα ποσοστά καπνίσματος στην Αυστραλία έχουν ξεπεράσει εκείνα των ΗΠΑ. «Αυτό συμβαίνει παρά την απλή συσκευασία και τις πιο ακριβές τιμές τσιγάρων στον κόσμο».
 
Τα ποσοστά καπνίσματος μειώθηκαν όταν εγκρίθηκαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, λίγους μήνες πριν οι γιατροί της Αυστραλίας απευθύνθηκαν στην ομοσπονδιακή κοινοβουλευτική επιτροπή επισημαίνοντας ότι οι καπνιστές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα που θα τους δώσουν τη δόση νικοτίνης στην οποία είναι εθισμένοι, χωρίς τα άλλα επιβλαβή συστατικά που περιέχονται στον καπνό των τσιγάρων.
«Για πρώτη φορά δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική μείωση του ποσοστού καπνίσματος αλλά αύξηση του αριθμού των καπνιστών στην Αυστραλία. Αυτό συμβαίνει παρά την απλή συσκευασία και τις πιο ακριβές τιμές τσιγάρων στον κόσμο».
Κόλιν Μέντελσον, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας
Οι ομιλητές ανέφεραν στην επιτροπή πως τα ποσοστά καπνίσματος μειώθηκαν δραστικά σε χώρες στις οποίες είτε το «άτμισμα» είχε εγκριθεί, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε τα ηλεκτρονικά υγρά που περιέχουν νικοτίνη είναι τουλάχιστον διαθέσιμα, όπως στις ΗΠΑ. Ανέφεραν επίσης ότι οι θεωρίες που ομαλοποιούν (ή ενεργούν ως πύλη προς) το κάπνισμα αποδείχθηκαν επισφαλείς. Ωστόσο σε πρόσφατη δήλωση ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ επέμεινε πεισματικά ότι ποτέ δεν θα άρει την απαγόρευση των συσκευών.
HOT ΠΡΟΪΟΝΤΑ
2,50€

Ανταλλακτική κεφαλή αντίστασης 1,6ohm & 1.2ohm.....

5,70€

Βαθιά βελούδινη και απαλή γεύση tobacco.Απολαύστε .....

2,00€

Ανταλλακτική κεφαλή για 2043 & 1453 Clearomize.....

5,70€

Η καθαρότητα που προσφέρει αυτό το υγρό αναπλήρωση.....

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Augvape Merlin MTL RTA (3ml)

ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά
31,50€ 36,90€

Augvape Merlin MTL RTAΟ Merlin MTL από την Augvape.....

11,20€ 16,00€

Φρέσκα πράσινα μήλα μαζι με καραμελωμένη καστανή ζ.....

11,20€ 16,00€

Κόκκινα berries με τραγανή αίσθηση τάρτας.Η σειρά&.....

11,20€ 16,00€

Νόστιμο άρωμα blackberries μαζί με τραγανό βουτυρέ.....

11,20€ 16,00€

Ζουμερή φρουτένια αίσθηση από νόστιμα μάνγκο μαζί .....

11,20€ 16,00€

Νόστιμη αίσθηση αρώματος ρυζόγαλου και μαρμελάδας .....

Eleaf iStick Nowos

ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά
52,00€ 64,00€

Eleaf iStick NowosΗ νέα istick mod επιλογή μεγάλης.....

Eleaf iStick Pico X with Melo 4

ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά
48,00€ 59,90€

Eleaf iStick Pico X with Melo 4Το νέο iStick Pico .....

3,00€ 6,00€

Έτοιμες προπαρασκευασμένες αντιστάσεις από την Gee.....

3,00€ 6,00€

Έτοιμες προπαρασκευασμένες αντιστάσεις από την G.....

3,00€ 6,00€

Έτοιμες προπαρασκευασμένες αντιστάσεις από την G.....

3,00€ 6,00€

Έτοιμες προπαρασκευασμένες αντιστάσεις από την G.....

11,20€ 16,00€

Μοναδική αίσθηση μαρμελάδας από ώριμα blueberries......

11,20€ 16,00€

Μοναδική αίσθηση μαρμελάδας από ώριμες φράουλεςΗ σ.....

11,20€ 16,00€

Δροσερή αίσθηση από sorbet φράουλα μαζί με την χαρ.....

Joyetech Teros Colour Pod Kit

ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά
19,00€ 28,00€

Joyetech Teros Colour Pod KitΤο Teros αποτελεί τ.....

19,00€ 24,90€

Just Fog C601 Pod Η Just Fog με το C601 παρουσιάζε.....

Kindbright Haku 22 BF RDA

ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά
19,00€ 25,00€

Kindbright Haku 22 BF RDAΟ Haku 22 BF από την Kind.....

Kindbright Hussar RDA V1 BF

ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά
19,00€ 25,00€

Kindbright Hussar 22 BF RDAΟ  Hussar RDA V1 B.....

Kindbright Le Concorde 22 BF RDA

ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά
19,00€ 25,00€

Kindbright Le Concorde 22 BF RDA Ο Le Concorde 22.....