Περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο πιθανό να διακοπεί το κάπνισμα

.

Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ανέφερε ότι οι καπνιστές που είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο τείνουν να καπνίζουν λιγότερο, είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα και τελικά τα καταφέρνουν καλύτερα σε αυτό.
«Τα καύσιμα τσιγάρα είναι η πιο επιβλαβής μορφή πρόσληψης νικοτίνης. Η εναλλακτική λήψη της νικοτίνης, μέσω των ηλεκτρονικών τσιγάρων, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις βλάβες και τους κινδύνους καρκίνου και άλλων ασθενειών για τους καπνιστές» δήλωσε ο Μάθιου Κάρπεντερ, κάτοχος PhD, ειδικός στον έλεγχο του καρκίνου και στον εθισμό στο Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας (MUSC).
 
Τα δεδομένα που συνελέγησαν έδειξαν ότι τα μέλη της ομάδας που έλαβαν ηλεκτρονικά τσιγάρα κάπνιζαν λιγότερο και ήταν πιο πιθανό να σταματήσουν το κάπνισμα σε σύγκριση με εκείνα της ομάδας ελέγχου.
Για τον
σκοπό της μελέτης ο Κάρπεντερ εξέτασε τις στάσεις και τη συμπεριφορά εξήντα οκτώ καπνιστών. Σαράντα έξι από αυτούς αξιολογήθηκαν σε σχέση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όσον αφορά τη χρήση, την προτίμηση των προϊόντων, τις αλλαγές στις συμπεριφορές καπνίσματος και την έκθεση στη νικοτίνη, ενώ επελέγη ένα τυχαίο δείγμα 22 ατόμων ως ομάδα ελέγχου.
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου έλαβαν συσκευές είτε με 24 είτε με 16 mg νικοτίνης, οι οποίες επέτρεψαν στους ερευνητές να εξετάσουν αποτελέσματα από δύο διαφορετικές δόσεις όταν συγκρίθηκαν με την ομάδα ελέγχου. Και οι δύο ομάδες παρακολουθήθηκαν για περίοδο τεσσάρων μηνών.
«Όλοι οι συμμετέχοντες στα Ηλεκτρονικά Συστήματα Πρόσληψης Νικοτίνης δοκίμασαν το προϊόν τουλάχιστον μία φορά, σε ποσοστό 48% τα 24 mg και σε ποσοστό 30% τα 16 mg, χρησιμοποιώντας το προϊόν που τους δόθηκε για ολόκληρη την περίοδο δειγματοληψίας. Εντός της ομάδας των Ηλεκτρονικών Συστημάτων Πρόσληψης Νικοτίνης (ENDS) 24 mg, 57% πραγματοποίησαν ανεξάρτητη αγορά του ENDS, έναντι 28% των 16 mg και 14% των συμμετεχόντων στην ομάδα ελέγχου (τιμή στατιστικής σημαντικότητας P = 0,01). Οι καπνιστές και στις δύο ομάδες Ηλεκτρονικών Συστημάτων Πρόσληψης Νικοτίνης (ENDS) μείωσαν σημαντικά το κάπνισμα, ενώ οι συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου δεν το έκαναν (τιμή στατιστικής σημαντικότητας P = 0,03)» ήταν το συμπέρασμα της μελέτης. Συνεπώς, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν έδειξαν ότι τα μέλη της ομάδας στην οποία δόθηκαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κάπνιζαν λιγότερο και ήταν πιο πιθανό να σταματήσουν το κάπνισμα σε σύγκριση με αυτά της ομάδας ελέγχου.
«Τα καύσιμα τσιγάρα είναι η πιο επιβλαβής μορφή πρόσληψης νικοτίνης. Η εναλλακτική παροχή νικοτίνης,
μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη βλάβη και τους κινδύνους καρκίνου και άλλων ασθενειών στους καπνιστές».
«Τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν εκτός των ΗΠΑ» δήλωσε ο Κάρπεντερ. «Πολλοί άνθρωποι αξιολόγησαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρόμοια με το συνηθισμένο προϊόν τους, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω ότι αυτά τα προϊόντα ενδέχεται να προωθήσουν τη μετάβαση. Οτιδήποτε αποσπά καπνιστές μακριά από τα καύσιμα τσιγάρα είναι καλό πράγμα».
 
Μεγαλύτεροι αριθμοί, παρόμοια ευρήματα.
Μέχρι σήμερα πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει τη σχετική αποτελεσματικότητα των συσκευών για διακοπή του καπνίσματος. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Διεθνή Εφημερίδα της Περιβαλλοντικής Έρευνας και Δημόσιας Υγείας ανέφερε παρόμοια ευρήματα, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα.
«Τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν εκτός των ΗΠΑ. Πολλοί άνθρωποι αξιολόγησαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρόμοια με το συνηθισμένο προϊόν τους, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω ότι αυτά τα προϊόντα μπορεί να προωθήσουν τη μετάβαση. Οτιδήποτε αποσπά καπνιστές μακριά από τα καύσιμα τσιγάρα είναι καλό πράγμα».
Η παραπάνω μελέτη ανέλυσε δεδομένα από τo Παρατηρητήριο για το Κάπνισμα και την Υγεία του Πληθυσμού (PATH) από το 2013 έως το 2014 και διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιήθηκαν από 2,2 εκατομμύρια καπνιστές, τα μέσα θεραπείας αντικατάστασης νικοτίνης από 1,47 εκατομμύρια, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα από 418.000 και τα τσιγάρα χωρίς καπνό από 124.000. Ωστόσο, εκτός του ότι είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εργαλεία διακοπής, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είχαν επίσης τη μεγαλύτερη επιτυχία, οδηγώντας 540.000 καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία, ενώ τα μέσα θεραπείας αντικατάστασης νικοτίνης και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μαζί βοήθησαν περίπου 354.000.

HOT ΠΡΟΪΟΝΤΑ
2,50€

Ανταλλακτική κεφαλή αντίστασης 1,6ohm με 100% οργα.....

3,50€

Scandal Βάση Ατμιστική 10ml 20mg/ml PG / VGΑτμιστι.....

2,50€

Ανταλλακτική αντίσταση για τον ατμοποιητή για.....

3,00€

Ανταλλακτική αντίσταση για τους ατμοπο.....

ΑΡ.ΓΕΜΗ:120251903000 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ • ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ • ΑΜΒΡΟΥΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 56 • ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΚ 11744 • 2109246682